L’Agència Tributària reforça les acusacions de la CUP contra Girona SA

Els cupaires afirmen que l’empresa fa “enginyeria comptable” per afavorir els seus interessos privats, i exigeixen la destitució de Ballell com a conseller delegat d’AGISSA

19/06/2017 Política

Avui la CUP-Crida per Girona ha revelat noves informacions en relació amb les investigacions que hi ha en marxa contra Girona SA per la seva gestió al capdavant de l’empresa mixta Aigües de Girona, Salt i Sarrià (AGISSA) als jutjats de Girona i també del Vendrell, aquest segon en el marc del sumari del cas del 3%. La formació ha tingut accés a un informe de l’Agència Tributària espanyola que examina la comptabilitat de Girona SA entre el 2008 i el 2015, que confirmaria bona part de les acusacions que els cupaires mantenen contra l’empresa. Així, durant les darreres dècades Girona SA hauria fet “enginyeria comptable i financera” per tal d’afavorir els seus interessos privats i camuflar els comptes reals d’AGISSA.

En concret, els cupaires creuen provat que durant anys Girona SA hauria ocultat els dividends reals de la societat mixta AGISSA, fent constar part dels beneficis com a despeses que Girona SA facturava a AGISSA per a serveis i treballs que en realitat hauria realitzat la mateixa societat mixta. D’aquesta manera, la cúpula de Girona SA s’hauria esforçat a transmetre la imatge d’AGISSA com una empresa poc rendible per tal de justificar la continuïtat de l’actual model i que es descartés la municipalització.

L’informe també detalla que durant els exercicis analitzats Girona SA va imputar a la societat múltiples despeses que no tenien res a veure amb l’activitat de l’empresa, com ara serveis d’agències de viatges, joieries o distribuïdors de vins i licors, entre d’altres. Així, s’ha detectat que la majoria de proveïdors de Girona SA són empreses que no tenen cap vinculació amb la gestió de l’aigua, i que existeix una gran desproporció entre la quantitat d’ingressos que percep anualment i les despeses que genera. Tot plegat, segons els cupaires, reforça la hipòtesi segons la qual Girona SA no té capacitat logística per a prestar serveis a les empreses en què participa, i que la seva principal funció és incidir en la seva gestió per a obtenir-ne el màxim rendiment.

La CUP-Crida per Girona ha posat en coneixement de l’alcaldessa Marta Madrenas aquestes informacions, i l’ha instat a prendre mesures. En concret, la formació reclama el cessament immediat de Xavier Ballell com a conseller delegat d’AGISSA i que s’accelerin els tràmits per a la finalització de l’actual contracte d’aigües amb Girona SA. Els cupaires han qualificat la situació de “problema estructural” que s’ha mantingut amb els diferents governs de la ciutat, i han anunciat que arribaran fins al final per aclarir les responsabilitats polítiques i tècniques que han fet possible aquestes pràctiques irregularitats de forma continuada.

Citen Piferrer a declarar per la gestió de l’aigua a Blanes

La formació també ha revelat que als jutjats de Blanes també hi ha una causa oberta contra Girona SA per la gestió de l’aigua al municipi, i que el proper 27 de juliol Narcís Piferrer està citat a declarar, juntament amb tres responsables polítics, com a investigat. La CUP també s’ha personat com a acusació popular en el cas, que es va iniciar a partir d’un informe de la Sindicatura de Comptes que va ser traslladat a la fiscalia.