x Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Si continues navegant, es considera que n'acceptes l'ús. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
En defensa del Mediterrani
Greenpeace impulsa la campanya "Menys Plàstic, Més Mediterrani"

Segons Greenpeace, cal tancar l’aixeta a aquest material i optar per la reutilització. La responsabilitat d’aquest canvi no passa tan sols per un canvi d’hàbits dels consumidors sinó que les empreses que produeixen aquests productes i els polítics que legislen han d’apostar per les alternatives existents.

16/06/2017 Territori

Entre el 60 i el 80 % del total de la brossa que es troba al mar són plàstics, segons informa Greenpeace. Ahir, 8 de juny, Dia Mundial dels Oceans, Greenpeace va sortir a bord del Rainbow Warrior a denunciar la nova amenaça que fa perillar els ecosistemes marins: la contaminació per plàstic.  Aproximadament hi ha 50 trilions de fragments de plàstic surant als oceans, sense incloure els que es troben al fons.  I el Mediterrani no en queda exempt.

El Mare Nostrum té una densitat mitjana de plàstic d’1 fragment per cada 4 m2, la mateixa quantitat que les famoses illes de plàstic de les que molts de nosaltres hem sentit a parlar, segons l’informe Un Mediterraneo lleno de plástico de Greenpeace. Aquesta ONG ha engegat la campanya Menos plástico, más Mediterráneo, per denunciar aquesta situació i demanar l’acció dels governs per revertir-la.

El 80 % dels residus marins provenen de terra, mentre el 20 % restant de l’activitat marítima.

Els plàstics es troben a les platges, als estuaris, surant al mar quan anem a fer una capbussada però n’hi ha que no veiem, ja que l’acció de les ones i el sol els han anat degradant fins a convertir-los en microplàstics, fent-los invisibles.  Els microplàstics s’utilitzen també en la fabricació de cosmètics i s’escapen dels filtres de les depuradores i acaben en la cadena alimentària perquè els peixos els ingereixen. Tant si els veiem com no, els plàstics tenen un greu impacte sobre els ecosistemes marins i afecten a la fauna marina (tortugues, dofins, balenes, foques, peixos, aus marines…) provocant que s’enredin, s’asfixiïn, s’estrangulin o es morin de gana , ja que al ser ingerits, els plàstic bloquegen l’estómac o l’intestí de l’animal. Analitzant tonyines vermelles, peixos espasa i tonyines blanques, s’han trobat plàstics en el 18,2% dels casos. I els plàstics no només generen problemes als ecosistemes marins, sinó que també poden afectar la nostra salut ja que entren a la cadena alimentària  i a la nostra economia, per fenòmens com la pesca fantasma, la disminució del turisme i el cost de neteja de les nostres platges.

Els responsables de la campanya Menos plástico, más Mediterraneo, han advertit de la proliferació dels envasos d’un sòl ús, o de determinades bosses de plàstic, que tenen una vida útil de 12 minuts però que triguen al voltant de 50 anys en degradar-se. I el reciclatge no soluciona el problema, perquè les bales de plàstic per reciclar sovint són de mala qualitat i moltes vegades acaben als abocadors. Només 20 dels 50 milions d’envasos de begudes que es posen a la venda diàriament a l’estat espanyol es reciclen, afirmen.

El problema dels plàstics per tant no es pot solucionar amb el reciclatge, és un problema massa gran. Segons Greenpeace, cal tancar l’aixeta a aquest material i optar per la reutilització. La responsabilitat d’aquest canvi no passa tan sols per un canvi d’hàbits dels consumidors sinó que les empreses que produeixen aquests productes i els polítics que legislen han d’apostar per les alternatives existents. Existeixen alternatives per deixar d’utilitzar-los, per deixar de produir-los i per gestionar-los millor. Les solucions també s’haurien de prendre a gran escala, ja que el problema dels plàstics afecta a tots els països.

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
Introdueix les teves dades si vols rebre el butlletí
(cc) 2006 - 2018 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid