Llengua
La CAL lliura els Premis Nacionals Joan Coromines 2017
20/05/2017 Llengua
Aquest vespre s’ha celebrat l’acte d’entrega dels Premis Nacionals Joan Coromines 2017, el reconeixement que la Coordinadora d’Associacions per la Llengua Catalana, la CAL, atorga des de l’any 2002 a persones i col·lectius que han destacat pel seu compromís en la normalització de la nostra llengua, cultura i nació.

L’esdeveniment ha tingut lloc a la Sala Pal·làdius de Pallejà, i ha comptat amb l’assistència de més de 200 persones.

Els guardonats amb els Premis Nacionals Joan Coromines 2017, que enguany arriben a la 16a edició, han estat El Punt Avui TV per la tasca divulgativa del panorama polític i cultural, sempre al servei de la llengua catalana i de la seva difusió i normalització; el Col·lectiu blanc-i-blau Roger de Llúria en reconeixement a la tasca de fer créixer, sovint en un entorn complicat, el sentiment catalanista i l’ús de la llengua catalana al RCD Espanyol, afavorint-ne la normalització i transversalitat; i l’Associació Llengua Nacional per la seva tasca de divulgació i defensa dels valors de la llengua catalana i l’impuls per al seu bon ús i coneixement.

En la categoria de personalitats, ha estat reconeguda la tasca de l’actor Toni Albà en reconeixement als seus posicionaments tant personals com professionals sobre la llengua, la cultura i la llibertat del poble català.

El guardó local ha estat atorgat a la Coral Pau Casals de Pallejà amb motiu del seu 40è aniversari, per estendre els valors de la música coral i difondre de manera continuada el folklore musical d'arrel catalana.

A títol pòstum, la CAL ha volgut retre un homenatge a Jordi Carbonell, en reconeixement a la seva trajectòria intel·lectual, acadèmica i política a favor de la llengua i cultura catalanes i al seu constant exemple a favor de les llibertats nacionals.

L’acte s’ha iniciat amb un vídeo de felicitació del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que ha mostrat el seu suport a totes aquelles persones i entitats que, com la CAL i els premiats, fan un esforç imprescindible per mantenir viva la llengua.

A continuació, el periodista, assagista i dramaturg Víctor Alexandre ha fet una ponència amb el títol “Llengua i justícia, miralls de la llibertat nacional d’un poble”.

Tot seguit, s’ha presentat el Cartell del Correllengua 2017 en homenatge a Lola Anglada i el Manifest de la present edició del moviment, que enguany ha estat elaborat per l’escriptora i activista Núria Cadenes. La lectura ha anat a càrrec d’Ignasi Termes, organitzador d’esdeveniments i gestor cultural.

Les paraules de la directora general de Política Lingüística, Ester Franquesa, i l’actuació de la Coral Pau Casals han tancat la vetllada.