JustÝcia per a I˝igo
20/05/2017 └ngel Soro
Àngel Soro, advocat, cantautor i activista cultural de les Terres de Ponent Àngel Soro, advocat, cantautor i activista cultural de les Terres de Ponent

Per Àngel Soro, advocat, cantautor i activista cultural de les Terres de Ponent

No hi ha dret. No hay derecho. Ez dago eskubiderik

No existeixen ni paraules ni gestos per abraçar el dolor i la impotència que heu patit i seguiu patint, Fina i Manu, pares d'Iñigo Cabacas.

Per als que no hagin sentit encara parlar d'Iñigo, us diré que era un aficionat de l'Athletic Club de Bilbao. Al mes d'abril de l'any 2012 va anar a San Mamés a veure el seu equip, com tants milers d'aficionats i aficionades del futbol al llarg i ample del Planeta. Als seus 28 anys, una pilota de goma disparada en un carrer ple de bars i persones va acabar amb la seva vida per sempre.

Iñigo no es trobava en una guerra. I aquí ja no serveixen els discursos d'abans, en què uns celebraven els seus enterraments a comptes d'altres i s'afermaven rols d'odi entre persones. Aquesta mort és la mort aleatòria i indiscriminada d'uns trets de pilotes de goma disparats contra la massa. Carregant contra persones acollides als carrers davant, que els testimonis han descrit com una càrrega sense sentit. No és la mort en un conflicte. No és la mort en una baralla.

Va morir un biscaí de 28 anys. Però podia haver estat una aficionada del Schalke 04 de 52 anys, un nen francès de 7 de viatge amb els seus pares o tu que estàs llegint aquestes línies.

Les converses de ràdio registrades permeten sentir a un suposat comandament policial que no estava present als carrers. Aquest, mana als agents que es troben a la zona que "entren con todo", que carreguin contra les persones que es troben en els bars, als carrerons, parapetades allà on poden, inermes.

“Les repito las órdenes para que queden bien claras, entren en el callejón con todo lo que tenemos, entren en la herriko y entonces estará la situación controlada”. Els ertzaines desplaçats al lloc comproven que no hi ha cap incident ni aldarull en el lloc i que està ple de gent. Així li ho comuniquen al seu responsable, que tot i conèixer que s'esdevé res que justifiqui la cobertura d'una actuació d'aquestes proporcions, ordena que actuïn.

En resum, el resultat dramàtic d'aquesta decisió: Iñigo Cabacas mor per l'impacte d'una pilota de goma que li obre el cap. El pànic s'apodera de les persones que es troben en els carrers en què transcorre l'acció.

No hi ha responsables que hagin pagat per la mort d'un jove de 28 anys. El comandament policial ha demandat els pares del mort. Presumptament, i a dia d'avui, un pacte de silenci podria encobrir per sempre l'individu que va disparar la pilota de goma que va matar l'Iñigo. I no passa res. El cinisme elevat a la seva màxima expressió. Protegir la ciutadania, defensar la llibertat ...

Un mort a la vorera. I algú demanant que els pares l'indemnitzin per "danys i perjudicis", per la difusió de les converses de ràdio en què ordena "entren con todo." Que l'indemnitzin a ell, que l'indemnitzin els pares del noi.

Digne del guió del silenci dels anyells. Viure al corporativisme de l'empatia nul·la. Sabent que uns pares van perdre el seu fill...

Vídeo

"Iñigo Cabacas. Crónica de una herida abierta"

Notícia 1
http://ctxt.es/es/20161221/Deportes/10141/Inigo-Cabacas-juicio-responsables-Ertzaintza-Athletic-Bilbao.htm

Notícia 2

http://www.elmundo.es/elmundo/2012/04/10/paisvasco/1334072731.html

Notícia 3

https://www.llibertat.cat/2012/04/mort-l-impacte-d-una-pilota-de-goma-al-pais-basc-17406

Notícia 4

http://www.publico.es/deportes/cabacas-encubriendo-al-ertzaina-mato.html

Notícia 5

http://www.elmundo.es/pais-vasco/2017/04/03/58e25a30e2704eab358b4605.html

 

Versió en castellà

Justicia para Iñigo. Justícia per a Iñigo

No hay derecho. No hi ha dret. Ez dago eskubiderik.

Ni palabras ni gestos existen para abrazar el dolor y la impotencia que habéis sufrido y seguís sufriendo, Fina y Manu, padres de Iñigo Cabacas.

Para los que no hayas oído todavía hablar de Iñigo deciros, que era un aficionado del Athletic Club de Bilbao. En el mes de abril del año 2012 acudió a San Mamés a ver a su equipo, como tantos miles de aficionados y aficionadas del futbol a lo largo y ancho del Planeta. A sus 28 años, una pelota de goma disparada en una calle repleta de bares y personas, acabó con su vida para siempre.

Iñigo no estaba en una guerra. Aquí ya no sirven los discursos de antaño en que unos celebraban sus entierros a espaldas de otros y se enraizaban roles de odio entre personas. Esta muerte es la muerte aleatoria e indiscriminada de unos pelotazos disparados a la masa. Cargando contra personas cobijadas en las calles ante lo que los testigos han descrito como una carga sin sentido. No es la muerte en un conflicto. No es la muerte en una pelea.

Murió un vizcaíno de 28 años. Pero podía haber sido una aficionada del Schalke 04 de 52 años, un niño francés de 7 de viaje con sus padres o tú que estas leyendo estas líneas.

Las conversaciones de radio registradas permiten oír a un supuesto mando policial que no estaba presente en las calles. Este, manda a los agentes que se encuentran en la zona que “entren con todo”, que carguen contra las personas que se encuentran en los bares, en los callejones, parapetadas tras lo que pueden, inermes.

“Les repito las órdenes para que queden bien claras, entren en el callejón con todo lo que tenemos, entren en la herriko y entonces estará la situación controlada”. Los ertzainas desplazados al lugar comprueban que no hay ningún incidente ni altercado en el lugar y que está lleno de gente. Así se lo comunican a su responsable, que aun y conocer que no ocurre nada que pueda dar cobertura a una actuación de esas proporciones, ordena que actúen.

Para resumir el resultado dramático de esta decisión: Iñigo Cabacas muere por el impacto de una pelota de goma que le abre la cabeza. El pánico se apodera de las personas que se encuentran en las calles en las que transcurre la acción.

No hay responsables que hayan pagado por la muerte de un joven de 28 años. El mando policial ha demandado a los padres del fallecido. Presuntamente y hasta la fecha, un pacto de silencio podría encubrir para siempre al individuo que disparo la pelota de goma que mató a Iñigo. Y no pasa nada. El cinismo elevado a su máxima expresión. Proteger a la ciudadanía, defender la libertad…

Un muerto en la acera. Y alguien pidiendo que los padres del chico le indemnicen a él por “daños y perjuicios”, por la difusión de las conversaciones de radio en las que ordena “entrar con todo”. Que le indemnicen a él los padres del chico.

Digno del guion del silencio de los corderos. Vivir en el corporativismo de la empatía nula. Sabiendo que unos padres perdieron a su hijo…

No hay derecho. No hi ha dret. Ez dago eskubiderik.