Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Roda la roda de la història

Que la història l’escriuen els vencedors, els catalans ho sabem de sobres. I que no només l’han escrit com els hi ha convingut durant dècades des de el 1939, sinó que també es dediquen a reescriure, tergiversar i manipular la dels vençuts amb  les seves falsedats. Per fer-ho bé, cal fer memòria dignificar les seves vides. 

Amb el cap ben alt i fins a la mort m’enorgulleixo de tots aquells homes i dones que varen defensar la República catalana arriscant la seva pròpia vida i que voluntàriament varen fer-se responsables del moment davant la declaració de guerra del feixisme nacional catòlic espanyol i els seus col·laboradors. Per ser fidels a la veritat, s’ha de dir que cap d’aquelles persones mai haguessin agafat les armes , ni haguessin tingut que anar al front si no hi hagués hagut el cop d’estat militar, únic culpable de tot plegat. 

És en aquest context de guerra que es creen de forma espontània les patrulles de control i les milícies antifeixistes,de les quals la majoria que en formaven part eren homes i dones vinculats a la CNT i FAI, però  també del POUM, ERC, PSUC, UGT o Acció Catalana. Varen ser la primera força de xoc organitzada per aturar el cop d’estat i va ser gracies a elles i a la ferma voluntat popular que va fer que no triomfes a Catalunya la sublevació militar. Uns pocs mesos després, un cop aturat l’embat feixista , juntament amb altres forces , varen convertir-se en la policia de la república amb el nom  de Junta de Seguretat Interior de Catalunya, sota l'autoritat de la Generalitat republicana presidida pel President màrtir Lluis Companys. Orgull i honor per a tots/es elles. (Per saber-ne més: Les milícies antifeixistes i l’Exèrcit Popular, EDICIONS EL JONC)

Tanmateix la guerra havia començat.  Molts d’aquets joves , pares i mares , seguidament van haver d’anar al front a lluitar amb l’Exèrcit Popular  per defensar el govern legítimament escollit i amb ell, la llibertat i la democràcia i la justícia social  i alhora mantenir l’ordre i la seguretat  a la reraguarda, ja que es veia amenaçada per l’acció dels col·laboradors, quintacolumnistes i Uncle Tom’s nostrats . Us recomano “Homenatge a Catalunya “ de George Orwell.

Tot i això, aquest país caminava cap a l’evolució natural de la humanitat , basada en la igualtat, la justícia, en el repartiment de la riquesa; l’era  de les llibertats col·lectives dels pobles i dels treballadors/es, l’era de l’emancipació de la dona i els seus drets. Però els interessos imposats  per la força d’uns pocs varen condemnar  a generacions de joves a l’ostracisme de la llarga nit de la dictadura militar-feixista de Franco. Els colpistes, els traïdors a la República,  senyoritus terratinents i els malanomenats “amos” que fins i tot  alguns d’ells també es creien “amos” dels treballadors i les treballadores, amb el vist i plau d’una part de l’església, sortiren de les seves llodrigueres i  varen voler fer pagar la gosadia de deslliurar-se de la bogeria  de l’ Inquisició feixista, de defensar que la terra és de qui la treballa, de revelar-se contra jornades interminables als telers, o de creure que tenien els mateixos drets que els homes.

Un cop acabada la guerra res, res, justifica la persecució posterior, casa per casa, fins l’última masia de Catalunya, de tothom que es tingués sospita de ser d’esquerres o d’haver defensat la República. Es desfermà la set de venjança i repressió en forma d’exili, de camps de concentració i extermini, de fosses comuns on enterraven als homes i dones assassinats, de violacions i robatoris de nens i nenes, de cremes de llibres de biblioteques públiques i privades i d’imatgeria Republicana...  de l’intent de sotmetiment i alineació de la nostra estimada Pàtria Catalana. Però no ens varen vèncer, la llavor fa temps que és sembrada (Germinal, Emili Zola), aquí estem i estarem fins la victòria.

Jordi Pons Ferrer

Valora
Rànquings
  1. Alhora i la CUP
  2. L'empresari gironí Josep Campmajó s'exilia arran del cas Tsunami
  3. Sant Jordi era guerrer...
  4. Acte antirepressiu de la Coordinadora Antimonàrquica de les Comarques Gironines (CACG)
  5. La “proposició de llei per la qual es regula la llibertat educativa”, del PP i VOX, empeny cap a la irlandització del valencià
  6. Ortésia Cabrera serà la cap de llista de les Terres de l'Ebre per la CUP
  7. Agustí Barrera: "...el seu legalisme burocràtic no els va permetre entendre que una declaració d’independència és un acte revolucionari"
  8. La CUP–Defensem la Terra presenta la llista per les eleccions del 12 de maig per la demarcació de Girona, afirmant que surten a guanyar
  9. «Saps què? Que llegint aquest tros de diari...»
  10. Sergi Saladié encapçala la llista electoral de la CUP pel Camp i les Terres de l'Ebre
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid