Irlanda del Nord
Multitudinari comiat a Martin McGuinness a Derry

Les banderes irlandeses van onejar ahir a mitja asta en homenatge a Martin McGuinness, excomandante de l'IRA i negociador que va consolidar el procés de pau, que va ser enterrat en la seva Derry natal abrigallat per milers de persones que van voler homenatjar al líder republicà. Gerry Adams va afirmar: "McGuinness va ser un lluitador per la llibertat, no un terrorista"

24/03/2017 Internacional

Milers de persones han participat aquest dijous en el funeral celebrat en Derry en memòria del exdirigente irlandès Martin McGuinness, a qui han volgut acomiadar tant aliats com a polítics rivals. McGuinness va morir el dimarts als 66 anys, com a conseqüència d'una malaltia cardíaca que ja li havia obligat a retirar-se de la primera línia política a l'inici de l'any, segons informa NAIZ

Entre els qui han portat el seu fèretre, cobert amb la bandera tricolor irlandesa, figurava el president del Sinn Féin, Gerry Adams. La delegació basca, encapçalada per Arnaldo Otegi i Urko Aiartza, també ha portat el fèretre.

La ministra principal en funcions del nord d'Irlanda, Arlene Foster, també ha acudit al funeral: «Després de treballar amb Martin McGuinness durant gairebé una dècada, vull mostrar els meus respectes a la seva família», ha explicat Foster, qui ha aplaudit el «paper central» de McGuinness per «allunyar als republicans de la bomba i la bala».

Al funeral han acudit el primer ministre de la República d'Irlanda, Enda Kenny, i el president Michael D. Higgins, així com l'expresident d'EUA Bill Clinton. Sota el seu mandat es van signar en 1998 els Acords de Divendres Sant. «Si voleu continuar el seu llegat, acabeu el treball que va començar», ha instat Clinton als assistents.

El religiós Michael Canny, amic personal de McGuinness, ha destacat que el funeral ha reunit a persones «la presència de les quals hauria estat impensable fa només una generació». En aquest sentit, ha subratllat que la mera presència de «rivals polítics» és ja un «testimoniatge eloqüent» de la memòria del exdirigente de l'IRA.

Milers de persones han seguit a la comitiva fúnebre pels carrers del barri catòlic del Bogside, escenari del «Diumenge Sagnant» en 1972, en el qual soldats britànics van obrir foc contra una manifestació i van acabar amb la vida de 14 civils.