Memòria històrica
L'alcalde republicà de Mataró Josep Abril, assassinat al Camp de la Bota, tindrà un monument

L'ajuntament de Mataró finalment posa fil a l'agulla i es compromet a fer el monument a l'alcalde de Mataró condemnat a mort i executat pels feixistes al Camp de la Bota

18/03/2017 Política

Josep Abril i Argemí comptarà amb un monument commemoratiu a la ciutat de Mataró. L'ajuntament del Maresme també reconeixerà l'alcalde republicà (els anys 1931 i 1933)  i Fill Adoptiu de la Ciutat

L'obra de reconeixement d'Abril i Argemí, que va ser afusellat el 16 de març de 1939 (fa 78 anys) ha estat encarregada a l'artista mataroní Perecoll. Es tracta d'una escultura de bronze amb una cadira foradada per cinc trets, que encara resta per determinar en quin espai se situarà.

Aquest monument i reconeixement es va aprovar per unanimitat al ple municipal de l'abril del 2007.

Afusellat al Camp de la Bota

Abril i Argemí va ser detingut i va sofrir presó a causa de la repressió seguida dels fets del sis d'octubre de 1934. En produir-se el cop d'estat de juliol de 1936 que va donar lloc a la Guerra Civil, exercí un temps de jutge i fiscal de la localitat, i posteriorment va ser designat comissari municipal a Dosrius.

En finalitzar la guerra dels Tres Anys a la zona de Catalunya, no va voler marxar a l'exili i va ser detingut el febrer de 1939, tancat a la presó Model de Barcelona, i jutjat en consell de guerra sumaríssim acusat d'oferir suport a les accions de la columna Malatesta. Tot i les proves documentals que es van aportar per defensar-los de les acusacions, va ser condemnat a mort i executat en el Camp de la Bota al costat d'altres quinze persones.