Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Internacional
Les relacions Espanya-Portugal queden tocades per una disputa sobre els residus nuclears

El Govern portuguès ha presentat una denúncia davant la Comissió Europea, acusant Madrid, perquè el govern espanyol amplia la vida útil de les seves plantes per emmagatzemar residus radioactius prop de la frontera

20/02/2017 Internacional

Aquests dies s'ha generat una disputa que posa en entredit les "bones relacions" entre els dos estats ibèrics. El conflicte s'ha produït perquè el govern espanyol ha ampliat la vida útil de les seves plantes per emmagatzemar residus radioactius prop de la frontera.

El govern portuguès va presentar una demanda el 16 de gener a la Comissió Europea, acusant Madrid de "violació de la legislació de la UE i la manca de lleialtat entre els Estats membres." Tota l'Assemblea de la República Portuguesa (parlament a Lisboa) ha condemnat unànimement les accions de Madrid a la "política nuclear perillós i irresponsable." Acusen  el cap del Govern espanyol, Mariano Rajoy, de "manca de consulta i de consens" en les relacions entre els dos estats.

Segons destacava ahir el digital de liberation.fr, la central nuclear d'Almaraz a Extremadura, a un centenar de quilòmetres de la frontera amb Portugal, és la font del conflicte. L'Estat espanyol va aprovar la construcció d'un lloc d'emmagatzematge de residus nuclears d'Almaraz, projecte confirmat per la recent llum verda del Ministeri de Medi Ambient espanyol. Aquest maggatzem té una superfície de 2600 metres quadrats i s'ha d'adaptar als residus que la planta "temporalment".

Les decisions unilaterals espanyoles han irritat els portuguesos, que no van ser consultats sobre aquestes decisions, i que han recordat que segons la legislació europea qualsevol decisió relacionada amb un assumpte bilateral només pot ser presa després de consultar a ambdues parts.

Aquest magatzem "Temporal Individualitzat" d'Almaraz està projectat en els terrenys al nord de la Central Nuclear, i està projectat amb un pressupost que s'aproxima als 24 milions d'euros. Tindrà una capacitat per a 20 contenidors d'emmagatzematge per al combustible ja utilitzat, tancats en contenidors de formigó i soterrats a dos metres de profunditat.

Rajoy fa de Trump i uneix el Parlament portuguès

Un article a Público de fa unes setmanes sobre aquest punt calent entre les relacions d'aquests dos estats resol les conclusions sobre la política de Rajoy (que compara amb Donald Trump) i l'esquerda que ha obert amb les relacions amb Portugal, unida contra l'arbitrarietat espanyola:

"El Govern d'Espanya pot sentir-se orgullós de dues glorioses proeses en el seu primer mes de 2017: la primera és haver posat a tots els partits del Parlament portuguès d'acord, sense fissura alguna, sobre un tema en particular -el desmantellament d'Almaraz i la seva oposició al futur ATI-. El país sencer gairebé ho ha celebrat, tan poc acostumat a semblant homogeneïtat dins de l'Assembleia; i la segona, haver aconseguit que els portuguesos es sentin com mexicans fent frontera amb uns Estats Units encegats de megalomania."

 

 

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid