Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Plataforma per la Llengua
Albert Jané rebrà el I Premi Especial del Jurat dels Premis Martí Gasull i Roig

Per la construcció d’un imaginari col·lectiu infantil en català

21/02/2017 Cultura
El jurat dels Premis Martí Gasull i Roig ha acordat atorgar el primer Premi Especial a l’escriptor, gramàtic i traductor Albert Jané i Riera. El jurat ha valorat, com a mèrits per donar-li aquest guardó, la seva llarga trajectòria de fidelitat a la llengua catalana, el seu paper en la construcció d’un imaginari col·lectiu infantil en llengua catalana a través de la revista Cavall Fort, que va dirigir, la important contribució en l’àmbit de la traducció de literatura infantil i juvenil, exemplificada en la traducció d’Els Barrufets que va fer i, d’una manera genèrica, la seva contribució acadèmica com a gramàtic al Termcat i a l’IEC, del qual forma part.

Albert Jané (Barcelona, 1930) ha centrat la seva vida en l'estudi i l'ensenyament de la llengua catalana, fet que l’ha convertit en un referent. També ha fet classes de català per a adults i ha publicat diversos volums de qüestions lingüístiques com també de rondalles i contes populars. Va ser redactor (1963-1979) i director (1979-1997) de la revista Cavall Fort. La seva trajectòria ha estat reconeguda, entre d'altres, amb la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya (1990), el Premi Nacional de Periodisme Escrit (1997) i el Premi Pompeu Fabra a la projecció de la llengua catalana (2010). Albert Jané va ser finalista del II Premi Martí Gasull i Roig.

Rècord de votacions al premi popular

D’altra banda, la fase de votació popular del IV Premi Martí Gasull i Roig, que va acabar la setmana passada, ha rebut un total de 8.219 vots i ha aconseguit així la participació més alta de les quatre edicions dels premis. La Bressola, la Comunitat Sikh de Catalunya i Softcatalà són els tres finalistes d'aquest guardó que reconeix l'exemplaritat en la defensa de la llengua catalana i que han pogut votar els participants. Aquestes tres entitats van sorgir de la llista de més de 350 propostes presentades. El proper dilluns, dia 27 de febrer, a les set de la tarda, es donarà a conèixer el nom del guanyador en una gala presentada per l'actriu Elisabet Casanovas al Teatre Poliorama de Barcelona. Serà un espectacle poètic i musical que inclourà sorpreses i actuacions, com la presentació del projecte Càntut de Carles Belda i Carles Sanjosé.

Sobre el jurat i el premi

El jurat dels Premis Martí Gasull i Roig està format per personalitats de la cultura, de la política i de la societat catalanes. En aquesta edició, hi participen com a jurat el president de la Plataforma per la Llengua Òscar Escuder; la presidenta del Parlament de Catalunya Carme Forcadell; la mare de Martí Gasull i Roig, Pilar Roig; el filòleg Jordi Manent; la presidenta de l'Acadèmia del Cinema Català Isona Passola; el periodista de RAC1 Joan Maria Pou; la mestra, escriptora i editora valenciana Rosa Serrano; l’escriptor Jaume Cabré; i el director d'El Punt Avui Xevi Xirgo.

Valora
Rànquings
  1. L'empresari gironí Josep Campmajó s'exilia arran del cas Tsunami
  2. Sant Jordi era guerrer...
  3. Acte antirepressiu de la Coordinadora Antimonàrquica de les Comarques Gironines (CACG)
  4. Agustí Barrera: "...el seu legalisme burocràtic no els va permetre entendre que una declaració d’independència és un acte revolucionari"
  5. La “proposició de llei per la qual es regula la llibertat educativa”, del PP i VOX, empeny cap a la irlandització del valencià
  6. «Saps què? Que llegint aquest tros de diari...»
  7. Ortésia Cabrera serà la cap de llista de les Terres de l'Ebre per la CUP
  8. La CUP–Defensem la Terra presenta la llista per les eleccions del 12 de maig per la demarcació de Girona, afirmant que surten a guanyar
  9. Els candidats de la CUP a comarques gironines proposen una transformació ferroviària de la mobilitat a la demarcació de Girona
  10. La FAVB diu no a la Fórmula 1 al passeig de Gràcia
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid