Meṃria hisṭrica
El Govern català homenatja les persones que van lluitar contra la dictadura

El paranimf de la Universitat de Barcelona (UB) serà el lloc on es realitzarà un acte d'homenatge a les persones que van lluitar contra la dictadura feixista. Serà diumenge 20 de novembre a les 12.00h. i tres-centes persones represaliades pel franquisme rebran un reconeixement a la seva lluita

17/11/2016 Meṃria hisṭrica

El Govern de la Generalitat de la CAC homenatjarà a les persones que van lluitar per les llibertats i la democràcia durant la Guerra Civil i duarant la dictadura franquista. 

Un acte al paranimf de la Universitat de Barcelona (UB), el diumenge 20 de novembre a les 12.00h es convertirà en homenatge i per a difondre què va significar la lluita per la democràcia en els anys negres de la dictadura feixista. Tres-centes persones represaliades pel franquisme rebran un diploma de reconeixement durant la jornada.

El conseller d'Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva, encapçalarà l’homenatge acompanyat de la directora general de Relacions Institucionals, Carme Garcia, i el director del Memorial Democràtic, Plàcid Garcia-Planas. També comptarà amb la participació dels historiadors Josep Fontana i Borja de Riquer.

L'acte és segons els organitzadors "un cant a la llibertat a través d’un especial reconeixement a les persones que van patir la repressió o la privació de llibertats sota el franquisme." El dia escollit per a l'homenatge és el 20 de novembre precisament perquè coincideix amb l'aniversari de la mort del dictador. I el lloc és al paranimf de la Universitat de Barcelona, un símbol de la repressió franquista però també de la lluita per la llibertat, l’indret que va acollir l'embrió dels moviments estudiantils i intel·lectuals contra la dictadura. Precisament per aquest simbolisme, també de catalanitat, els docents d'aquesta universitat van ser durament represaliats.

En aquest sentit s'hi farà entrega d'un diploma a més de tres-centes persones que havien estat represaliades. El Departament d'Afers, Relaciones Institucionals i Exteriors  i Transparència ha volgut recuperar aquesta iniciativa, que no es feia des del 2009, i homenatjar públicament a les persones que han estat reconegudes amb aquesta condició durant els últims nou anys.