Explotació
Butaners a Barcelona: amb contracte però sense salari

Un reportatge denuncia les condicions d'explotació laboral dels butaners a Barcelona, que viuen del marge que han d'extreure de les bombones però subjectes a un contracte sense salari... compren les ampolles als distribuïdors de Repsol, i guanyen un marge de 2€ o poc més per bombona

19/11/2016 Laboral

Un article del digital en francès equinoxmagazine.fr posa sobre la taula el nivell d'explotació existent a Barcelona en l'àmbit dels repartidors de bombones de butà, una feina tradicionalment dura i mal pagada, però que en l'actualitat es nodreix de mà d'obra precària i sobretot immigrant. Entre els butaners l'explotació arriba a nivells d'escàndol en un estat de la Unió Europea sense que sindicats o mitjans denunciïn com cal aquesta situació.

 L'article descriu que gran part d'aquests treballadors explotats són de Pakistan, i que estan identificats per la indumentàri com a treballadors de Repsol, una de les companyies privades més grans a l'Estat espanyol i al món amb més beneficis nets. No obstant això, aquests repartidors no són empleats "directament" per Repsol, sinó per a una xarxa d'explotació que en distribueix els seus productes, les bombones de gas butà.

A l'article s'hi exposa el cas de l'Amir i d'altres persones immigrades abocades a aquestes condicions d'explotació. Amir resideix a Barcelona des fa 7 anys, i en fa que ven gas butà de Repsol -i com a tal vesteix l'uniforme amb el distintiu d'aquesta gran empresa.

Amir treballa de dilluns a dissabte de 9h a 15h i té un contracte en el qual s'inscriu el nom de Repsol, però no rep cap salari per les dures hores de treball de carregar bombones. En molts casos l'horari laboral es dilata fins sis dies a la setmana de pujar i baixar bombones.

Amb contracte, però sense salari

El guany que obté del seu treball ha de ser de les propies i del marge de benefici de la compra-venda de les bombones: té contracte però no té salari... Amir compra directament les ampolles per als conductors de camions, que són distribuïdors de Repsol. Ha de vendre una ampolla de 12,5 kg al voltant de 20-22 euros, i la compra a la distribuidora de Repsol a 18 €.

En alguns casos, segons el reportatge francès que recull les experiències del testimonis, aquesta trampa "legal" per explotar els repartidors de butà es fa a càrrer de CEPSA, l'altra empresa competidora en aquest àmbit, que posseeix el 15% de les ampolles de butà mercat de l'Estat espanyol (Repsol en posseeix el 75%). Diversos venedors entrevistats, distribuïdors CEPSA ofereixen contractes de tres a quatre hores a la setmana els paguen només uns pocs centenars d'euros per mes.