Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Colòmbia
Assassinats diversos militants de Marxa Patriòtica de Colòmbia

El senador Iván Cepeda interpel·là l’expresident Uribe a les xarxes socials: “I ara què dirà Álvaro Uribe, que els integrants de Marxa Patriòtica també s’estan autoeliminant?”

21/11/2016 Internacional

En les darreres 48 hores fins a 5 militants de diversos moviments socials colombians han sofert atemptats, i en alguns casos han acabat assassinats.

Segons ha difòs la I-CSC a través de la seva web, les agressions contra membres de Marxa Patriòtica estan arribant a nivells altament preocupants perquè aquests últims casos se sumen a una llarga llista de víctimes que, solament en el Cauca, ja és de 15 líders de moviments socials assassinats i diversos atemptats.

Aquesta violència recorda l'extermini físic contra els militants de la Unió Patriòtica, al voltant dels 5000 militants segons les fonts, per això es comença a parlar de l'inici d’un “nou genocidi”, en aquest cas especialment dirigit contra la Marxa Patriòtica, ja que totes les últimes víctimes estaven adscrites a aquest moviment nacional.

L’organització ha comunicat que “s’està consolidant un nou genocidi polític a Colòmbia” i recorda que des de 2011 han estat assassinats 120 dels seus militants i en aquest 2016 ja sumen 17 víctimes mortals.

La portaveu de l’associació de camperols del Caquetá, Luz Mery Panche, creu que el responsable d’aquesta onada d’atacs contra els líders socials és l’alcalde de San Vicente del Caguán, Humberto Sánchez Cedeño,
atès que Eloy Monroy havia estat assenyalat per l'alcalde uribista (per l'exPresident Uribe i líder de la campanya contra l'Acord de Pau a Colòmbia) en diverses ocasions.

Luz assegura que  “des del moment de prendre possessió de l’alcaldia pel partit Centro Democrático, Sánchez ha relacionat en repetides ocasions les organitzacions socials i camperoles amb grups irregulars i també ho va fer quan treballàvem a favor del Sí en el plebiscit” sobre l'acord de pau.

Les reaccions polítiques:

El senador Iván Cepeda interpel·là l’expresident Uribe a les xarxes socials: “I ara què dirà Álvaro Uribe, que els integrants de Marxa Patriòtica també s’estan autoeliminant?”. Cepeda es referia a unes polèmiques declaracions fetes per l’exmandatari a Madrid, fa 10 dies, quan va afirmar: “En l’assassinat de la Unión Patriótica va intervenir les mateixes Farc. Ells (les Farc) van provocar reaccions criminals per la seva combinació de formes de lluita, ells mateixos van assassinar a moltes persones de la seva organització perquè l’assassinat és la seva forma de fer política”.

Les Forces Armades Revolucionàries de Colòmbia (FARC), que han mantingut cert silenci prudent davant aquest al·luvió de violència contra líders socials en aquesta fase d’incertesa sobre els acords de pau, van parlar aquest diumenge a través del comandant Pablo Catatumbo, qui considera que el que està succeint és “un pèssim senyal”. “Assassinen líders camperols, desallotgen campaments de Pau, assassinen guerrillers en cessament al foc, es dilata la implementació”. Per això, les FARC exigeixen la implementació immediata dels acords.

La Fundació per a la Defensa dels Drets Humans i el DIH de l’Orient i el Centre de Colòmbia (DHOC) exigeix avui al Govern la immediata implementació del punt 3.4 dels acords signats amb les FARC, que són els que té a veure amb les “garanties de seguretat i lluita contra les organitzacions i conductes criminals responsables d’homicidis i massacres, que atempten contra defensors/as de drets humans, moviments socials o moviments polítics”.

Todd Howland, representant a Colòmbia de l’Alt Comissionat de Nacions Unides per als Drets Humans, ha demanat que es prenguin mesurades immediatament i recordava que no cal esperar a aquesta implementació dels acords entre el Govern i les FARC: “hi ha un marc legal preexistent que es refereix a la protecció dels drets humans”. Howland va relacionar aquestes morts amb el “procés de pau” pels buits de poder que estan quedant a les zones de les quals han anat sortint les FARC en camí cap a les zones de preconcentració.

El ministre de l’Interior, Juan Fernando Cristo, anunciava en xarxes socials aquest diumenge al migdia que el president, Juan Manuel Santos, ha convocat una reunió d’urgència per avaluar la situació: “Condemnem homicidis de líders socials i comunals dels darrers dies”.

Els militants atacats en les darreres 48 hores:

Erley Monroy Fierro, de l'Asociación Campesina de Losada-Guayabero (Ascal-g), va ser trobat ferit de mort el passat 18 de novembre a Sant Vicent del Caguán en la via que anava a la seva finca i va acabar morint a l'Hospital.

Hugo Cuéllar, líder camperol president de la Junta de la vereda La Victoria (La Macarena), va assistir el passat dissabte 19 de novembre a la vetlla del company Erley Monroy. De tornada a casa va ser interceptat per sicaris amb els quals va forcejar. Va rebre un tret en l’abdomen i es troba hospitalitzat en vigilància intensiva.

A més dels atemptats al Caquetà, també han estat assassinats divendres 18, Didier Losada Barreto, a la La Macarena. A dos quarts de deu del vespre dos homes encaputxats van entrar a casa seva i l’assassinaren a trets davant de la seva dona, del seu fill i d’un veí.

Diumenge 20 de novembre Rodrigo Cabrera, a Policarpa (Nariño). Encara no se’n coneixen els detalls.

Danilo Bolaños, secretari de subdirectiva de l’Asociación de Trabajadores Campesinos de Nariño i membre de la Marcha Patriótica, ha sofert un atemptat en període sinistre de temps. Bolaños tornava amb moto d’una assemblea oberta per la pau celebrada al municipi de Leyva i anava acompanyat de la seva companya sentimental quan des d’una altra motocicleta els van disparar en sis ocasions, encara que cap bala va aconseguir impactar-los.

Valora
Rànquings
  1. Alhora i la CUP
  2. L'empresari gironí Josep Campmajó s'exilia arran del cas Tsunami
  3. Sant Jordi era guerrer...
  4. Acte antirepressiu de la Coordinadora Antimonàrquica de les Comarques Gironines (CACG)
  5. La “proposició de llei per la qual es regula la llibertat educativa”, del PP i VOX, empeny cap a la irlandització del valencià
  6. Agustí Barrera: "...el seu legalisme burocràtic no els va permetre entendre que una declaració d’independència és un acte revolucionari"
  7. Ortésia Cabrera serà la cap de llista de les Terres de l'Ebre per la CUP
  8. La CUP–Defensem la Terra presenta la llista per les eleccions del 12 de maig per la demarcació de Girona, afirmant que surten a guanyar
  9. «Saps què? Que llegint aquest tros de diari...»
  10. Sergi Saladié encapçala la llista electoral de la CUP pel Camp i les Terres de l'Ebre
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid