Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
País Català
Manifestació a Perpinyà pel reconeixement de la catalanitat de Catalunya Nord

S'intesifiquen aquests dies les crides a la participació  a la marxa d'aquest dissabte pels carrers de la capital nord-catalana

06/09/2016 Política

El Co·lectiu SEM participarà i ha fet una crida als seus seguidors a participar a la manifestació del 10 de setembre a les 3 de la tarda a Perpinyà, Plaça de Catalunya. Remarca que "Totes les expressions catalanes seran les benvingudes impulsant un moviment col·lectiu per afirmar, alt i clar, l’arrelament de tot un territori i dels seus habitants a valors del nostre passat, del present i del futur".

Més enllà del nom «Occitània-País Català» al qual dóna ara suport i ho reivindicarà dissabte a la capital nord-catalana, els hi preocupa  el futur de Catalunya Nord. "Si no volem que aquest futur s'assembli al passat, cal un canvi de mentalitats i de polítiques públiques i un estatut particular", apunta la nota de premsa

Un estatut que preveu la llei, "és factible si el volem", afirma el col·lectiu.  "No farem res de nou amb el vell. És el que cridarem aquest dissabte demanant el respecte i el desenvolupament de la identitat catalana i d'un país on els seus ciutadans, siguin quin siguin els seus orígens, poden viure millor si decideixen ells mateixos", afegeix el col·lectiu.

Incloure el terme "Pays Catalan"

El nom d'Occitània per anomenar la macroregió, que inclou Catalanya Nord, en el marc de nova distribució regional imposada des de París ha sacsejat als catalans del nord de l'Albera. Nombroses han estat la protestes, molt especialment des dels municipis, com s'ha vist en els darrers mesos amb rètols de ‘Pays Catalan’ a les entrades de municipis nord-catalans en protesta pel nom de la regió.

Aquesta revolta s'ha vist reflectida també en un acte a la Universitat Catalana (UCE) de Prada de Conflent on s'ha comentat que 147 alcaldes de 220 han signat a favor d'un recurs-contenciós en la línia de la mobilitzacions realitzades fins ara. Això representa el 66% dels municipis nord-catalans. També s'ha donat a conèixer  l'associació Recurs per Occitània-País Català. L'entitat reclamarà a les autoritats franceses que acceptin que la macroregió afegeixi aquesta terminologia, per tal d'acontentar tant occitans com catalans.

A l'acte, Joan Becat de la Universitat de Perpinyà ha manifestat que es guanyarà la partida i que la macroregió serà batejada com "Occitania-Pays Catalán". També ha recorcat que  l'Estat francès ja va incloure el terme 'Rosselló' al nom de Llenguadoc, quan el territori de l'antiga regió es coneixia tan sols amb aquest nom.

Becat ha informat que forma part de l'associació Recurs per Occitània-País Català. L'entitat reclamarà a les autoritats franceses que acceptin que la macroregió afegeixi aquesta terminologia, per tal d'acontentar tant occitans com catalans

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid