Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Euskal Herria
Guanya el Sí a la independència en 34 municipis bascos

«Avui ens preguntaven si ens fixem en el model català. No és el nostre model, tampoc el d'Escòcia, però tenim molt a aprendre de tots dos. El nostre model és un model basc que aquesta per fer entre tots, junts. Avui hem escenificat el futur, una societat davant d'una urna triant què vol ser »

06/06/2016 Lema

36.887 persones, segons les últimes dades oficials, han acudit avui a votar en 34 municipis bascos en les consultes organitzades per Gure esku Dago pel dret a decidir, que han comptat amb una participació del 29,43%. «Avui hem decidit quin camí prendre», han valorat Zelai Nikolas i Angel Oiarbide, alhora que han destacat el «èxit increïble» i el «gran pas qualitatiu» que s'ha donat avui, segons informa Naiz

Rostres de felicitat en la compareixença a Beasain dels responsables de Gure esku Dago, que han pujat a l'escenari passades les 21.00 per valorar aquesta intensa jornada.

Segons les dades que han facilitat posteriorment, a prop de les 23.00, en total han anat a votar 36.887 persones, el que suposa un 29,43% de participació.

En Debagoiena, la participació ha superat el 30% i han anat a votar més de 16.500 persones.

En Goierri, on es votava en 23 localitats, han votat 15.724 persones.

En Azpeitia, l'índex de participació ha estat del 39,25% i s'han comptabilitzat 4.781 vots.

Finalment, a Ispaster han votat 377 persones, un 63,79%.

«Gran pas qualitatiu»

Després de donar a conèixer els números, Zelai Nikolas ha pres el micròfon indicar que les consultes d'aquest diumenge són un altre pas en un camí que va arrencar fa dos anys i que encara resta molt per fer. «Estem decidint, queda camí, llarg, dur, però està a les nostres mans i amb aquesta filosofia seguirem endavant».

A continuació, Anjel Oiarbide ha felicitat a les al voltant de 37.000 persones que han pres part en els 34 pobles, on s'han instal·lat 114 urnes. «És un èxit increïble, un gran pas qualitatiu».

Oiarbide ha subratllat que el difícil «és posar-lo en marxa, unir ciutadans, posar-los d'acord, començar a aprendre els uns dels altres, acordar un procés i una pregunta, i portar-lo fins la decisió. I això és el que hem fet ».

«Ahir era el dia el que aquest tema generava crispació, no es podia fer res constructiu. Passar d'aquí a escoltar, parlar, acordar, prendre la paraula i decidir, amb normalitat ... avui hem sentit això que en diuen la festa de la democràcia. Això és la normalitat, un terreny que estem guanyant », ha afegit.

Oiarbide s'ha dirigit als que una i altra vegada insisteixen que aquest tipus de consultes divideixen a una societat. «Hem vist que és el contrari, una societat que aprofundeix en la democràcia es reforça, madura». En aquest sentit, Gure esku Dago ha recordat que «a la tardor centenars de vots se sumaran a aquesta via a Dima i en Bakaiku. A la primavera de l'any que ve més de 60 localitats d'exercir el dret a decidir ».

«Avui ens preguntaven si ens fixem en el model català. No és el nostre model, tampoc el d'Escòcia, però tenim molt a aprendre de tots dos. El nostre model és un model basc que aquesta per fer entre tots, junts. Avui hem escenificat el futur, una societat davant d'una urna triant què vol ser », ha conclòs Oiarbide.

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid