Euskal Herria
Consultes per la Independència en 34 municipis bascos

Després de les experiències puntuals d'Etxarri-Aranatz i Arrankudiaga-Zollo, avui en 34 ocalitats basques es dóna opció a tots els habitants majors de 16 anys per definir en una urna si desitgen o no un Estat basc. Hi haurà 57 taules en Debagoiena, 47 en el Goierri, nou en Azpeitia i una en Ispaster. El resultat, a les 22h.

05/06/2016 Internacional

Després d'un intens treball previ que ha inclòs acordar la pregunta o coordinar tot l'operatiu format per voluntaris, avui arriba a 34 localitats l'opció inèdita de plasmar en una urna si desitgen o no ser ciutadans d'un Estat basc. Aquesta primera onada, a la qual seguiran unes altres, s'alça des de 23 localitats del Goierri, nou de Debagoiena (vuit a Guipúscoa i Aramaio en Llaurava), Azpeitia i Ispaster. En total, 125.332 persones convidades a votar. Poden fer-ho totes aquelles residents en les localitats corresponents i que hagin complert 16 anys, després d'acreditar la seva identitat, edat i lloc de residència. Les urnes estaran obertes de 9.00 a 20.00. El protocol de Gure Esku Dago dóna coherència a tot el procés, segons informa Naiz

Les preguntes no són idèntiques, però sí molt semblants. En Goierri i Ispaster es pregunta si es desitja «ser ciutadà d'un Estat basc sobirà» i en Debagoiena i Azpeitia, per contra, s'ha preferit el terme «independent».

S'han acreditat per seguir la jornada els principals mitjans bascos i alguns de l'Estat espanyol, encara que en aquest cas es percep una dimensió mediàtica bastant menor a la qual es va donar en el seu moment a la primera consulta a Catalunya, la d'Arenys de Munt, «animada» entre altres coses per una protesta de Falange Espanyola.

A més de les consultes, hi ha previstos avui actes pel dret a decidir en diferents localitats, entre les quals destaca Donostia, amb una convocatòria de marcat to festiu.