Memòria històrica
Neix el Fòrum de Tarragona per la Memòria

Coincidint amb els actes de commemoració del 80è aniversari de l'inici de la Guerra Civil espanyola (1936-1939), provocada per la rebel·lió d’uns militars contra el règim legítim de la República.

21/01/2016 Història

Com en anteriors edicions, al voltant de la data del final del conflicte bèl·lic a Tarragona, el 15 de gener de 1939, diferents institucions i entitats culturals han programat tot un seguit d’activitats de difusió per a ajudar a conèixer què va succeir abans i després del final de la Guerra Civil a la ciutat. En concret s'han programat cinc conferències, dues visites guiades, un taller bibliogràfic, la presentació d'un projecte didàctic i la presentació del Fòrum de Tarragona per la Memòria que va tenir lloc el passat 14 de gener a la Sala d'Actes de l'Ajuntament.

El Fòrum de Tarragona per la Memòria es planteja com a objectiu immediat no oblidar aquells anys i transmetre la memòria històrica d’aquells anys negres a futures generacions. Des de la nova organització s’ha reclamat que l’Ajuntament senyalitzi els llocs de tortura franquistes a la ciutat com té previst fer el consistori després que s’aprovés al ple municipal aquesta senyalització.

Aquest Fòrum neix com a continuació directe de L’associació de víctimes del franquisme a Tarragona i ja és membre de la Federación Estatal de Fòrums por la Memòria.

El coordinador d’aquesta entitat, l’historiador Xavier Tolosana, va explicar un recorregut per als diferents indrets de la ciutat com serien; la presó de pilats al pretori, la muntanya de l’Oliva, el cementiri, l’antiga audiència on es feien els judicis sumaríssims i els interrogatoris o el convent de les oblates que es va convertir en una presó de dones.

Tolosana va remarcar que encara queden diferents elements franquistes a la ciutat i de fet aquest dissabte se seguiran fent les visites organitzades per aquests indrets.