Document de Socors Català (novembre 1977) per la llibertat dels patriotes catalans

Aquest text correspon a la Primera (i única fins a dia d'avui) Conferència d’Organitzacions d’Esquerra Independentista, en la qual Socors Català va proposar l’aprovació d’un document de solidaritat amb els patriotes catalans obligats a passar a la clandestinitat pel recurs de Martín Villa

23/01/2016 El fil roig

El text demanava la dimissió de Martín Villa, i s’hi expressava la voluntat de donar suport a tots aquells que lluitaven per la independència amb les armes a la mà. Aquests darrers mots van ferir la sensibilitat de molts dels assistents i es va iniciar una llarga discussió que no va conduir a cap acord, i sí a la conclusió que la majoria dels grups anomenats independentistes (PSAN, FNC...) eren contraris a la utilització de la lluita armada per aconseguir els seus objectius. Això es va reflectir a l’hora de signar el document, ja que els partits atrets per les promeses de la Reforma política es van negar a signar el text de l'organització antirepressiva Socors Català.

                                                          -----------------------------------------------

 

La conferència d’organitzacions independentistes formada per: GENI, CCI, ECT (Nova Falç), EN, GSI, MUM, PSAN, PSAN-P i SC, com a membres de ple dret, i per FNC, CCC, CIS, JERC, FAC, EC (ortodox), ElNA, COL, ERC (històrica), JSAN, JRC, PFEC (Països Catalans), com a observadors, va discutir i aprovar per majoria el següent comunicat:

El Ministre de l’Interior del Govern espanyol, Rodolfo Martín Villa, ha manifestat la seva voluntat de recórrer contra les excarceracions dels patriotes catalans Àlvar Valls, Carles Sastre, Josep Lluís Pérez i Montserrat Tarragó, detinguts l’1 de juliol passat i als quals els aparells jurídico-policials espanyols pretenien involucrar en la mort de l’industrial J. M. Bultó Marquès.

Dites declaracions, en boca d’un càrrec ministerial, signifiquen una greu amenaça a tots els catalans que estem lluitant pel nostre alliberament i, dintre d’aquests, especialment, els que ho fan amb les armes a la mà: fa molts anys que el nostre poble està en mobilització permanent per tal d’aconseguir l’amnistia de tots els lluitadors empresonats; a rel de les últimes amnisties de la Monarquia, però, diferents grups amb pes a la vida política catalana s’han automarginat d’aquesta mobilització.

Davant d’això, nosaltres, organitzacions polítiques i partits de l’esquerra independentista, manifestem la nostra voluntat irreductible de continuar lluitant fins al final en el combat per l’ amnistia total, ja que encara queden lluitadors catalans empresonats -recordem l’Emili Simó del FAC- i, el que és fonamental, subsisteixen les mateixes lleis franquistes que els han dut a les presons i subsisteixen els mateixos cossos repressius i d’ocupació que s’han encarregat d’executar-les.

Qualsevol absència en aquesta lluita és una porta oberta a la marxa enrera, als nous empresonaments, a les amnisties revocades que pretén el Govern de l’Estat espanyol.

Exigim, doncs, les responsabilitats de les seves declaracions a Rodolfo Martín Villa, així com la seva immediata destitució del Ministeri de l’Interior i de tots els altres càrrecs que ocupa en l’aparell de l’Estat. Manifestem, a l’ensems, el nostre rebuig total envers aquest Govern antidemocràtic i envers tots aquells que, d’una forma o altra, el recolzin.

Exigim, igualment, que tots aquells que es reclamin en algun sentit de la recuperació de la personalitat del nostre poble, partits polítics, centrals sindicals, parlamentaris, professionals, etc., així com de la Generalitat provisional, que se sumin a la nostra denúncia o es manifestin, en els termes que creguin adients, contra les mesures antidemocràtiques del Govern Suárez

13 de novembre del 1977

 

El comunicat va ésser signat per les següents organitzacions:

CCC (Col·lectiu Comunista Català).

CSI (Col·lectiu pel Socialisme i la Independència).

COLL (Col·lectius d’Obrers en Lluita).

CCI (Comunistes Catalans Independents).

ECT (Esquerra Catalana dels Treballadors (Nova Falç).

FAC (Front d’Alliberament Català).

JSAN (Joventuts Socialistes d’Alliberament Nacional dels Països Catalans).

JRC (Joventuts Revolucionàries Catalanes).

MRC (Moviment Revolucionari de Catalunya).

PFEC (Partit Federalista Europeu de Catalunya-Països Catalans) (Confederació del Principat).

PSAN-Provisional  Partit Socialista d’Alliberament Nacional Provisional dels Països Catalans.

SC Socors Català.