Plataforma per la Llengua
Bonpreu-Esclat, Grup Flaix i l’Associació de Treballadors Pakistanesos, finalistes del III Premi Martí Gasull i Roig
08/01/2016 Llengua
Guardó creat especialment per l?orfebre i joier Joaquim Capdevila Guardó creat especialment per l?orfebre i joier Joaquim Capdevila

 Després d’un procés de deliberació, els 8 membres del jurat del III Premi Martí Gasull i Roig han escollit els tres finalistes. Són l’empresa Bonpreu-Esclat, el Grup Flaix i l’Associació de Treballadors Pakistanesos.

Els supermercats Bonpreu-Esclat són un exemple a seguir per a petites, mitjanes i grans empreses pel que fa a l’ús habitual de la llengua catalana en el món socioeconòmic. Des de l’etiquetatge dels seus productes al fil musical dels seus establiments. Més informació, clica aquí

L’Associació de Treballadors Pakistanesos, creada l’any 2001, és una entitat plenament compromesa a fer del català la llengua d’acollida i arrelament per a la comunitat pakistanesa de Catalunya. Més d’un miler de pakistanesos han rebut cursos de català. Més informació, clica aquí.

El Grup Flaix, creat el 1992, amb les dues emissores de ràdio musicals -Flaix FM i Ràdio Flaixbac-, és des dels seus inicis una eina útil per apropar amb normalitat la llengua catalana a una diversitat de públics, especialment el juvenil. Més informació clica aquí.  

El jurat ha escollit els finalistes entre els 152 candidats proposats per més de 300 persones. El jurat està format per l’escriptor i Creu de Sant Jordi 2014 Jaume Cabré, l’escriptor Carles Torner, la cineasta Isona Passola, la presidenta del Parlament de Catalunya Carme Forcadell, l’escriptora i editora valenciana Rosa Serrano, el director del Centre de Normalització Lingüística de Barcelona Jordi Manent, el membre i fundador de la Plataforma per la Llengua Bernat Gasull i el president de l’ONG del català Óscar Escuder.

El jurat considera que els tres finalistes compleixen amb l’objectiu de ser un exemple a seguir en la defensa del català perquè han promogut la llengua com a eina de cohesió social des d'una perspectiva transversal en l'àmbit socioeconòmic, educatiu i sociocultural.

Elecció del guanyador

A partir d’ara s’obre un procés de participació ciutadana perquè qui ho vulgui pugui votar el guanyador. Ho podrà fer a través del web www.premimartigasull.cat. El procés de votació estarà obert fins al 31 de gener. També es podrà seguir per Twitter amb el hashtag #PremiMartiGasull o per a cadascun dels finalistes #PMG_Bonpreu-Esclat, #PMG_ GrupFlaix o #PMG_ATPakistanesos.

El guanyador es donarà a conèixer en la cerimònia de lliurament del III Premi Martí Gasull i Roig que es farà el proper 8 de febrer de 2016 al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), a les 19h.

El premi

El guanyador obtindrà un premi en metàl·lic de 3.000€ i un guardó creat especialment per l’orfebre i joier Joaquim Capdevila, reconegut internacionalment.

Capdevila ha participat en les principals exposicions de joiera contemporània del segle XX a Europa, Amèrica, Austràlia i Japó. La seva obra està present en diferents museus d’Europa.

Capdevila ha dissenyat altres distincions com la Creu de Sant Jordi, la Medalla d’Or de la Generalitat de Catalunya o el guardó dels Premis Nacionals de Cultura.

Primera i segona edició

Els guanyadors de les passades edicions del Premi Martí Gasull i Roig van ser  l’Assemblea de Docents de les Illes Balears (primera edició)  i Escola Valenciana (segona edició).

En la primera edició, més de 4.000 persones van participar a la votació popular. L’Assemblea de Docents de les Illes Balears va ser qui va obtenir més vots, seguida de ben a prop pels altres dos candidats, la Viquipèdia en català i l’activista d’Elx Joan-Carles Martí.

En la segona edició es va doblar la participació per escollir el guanyador. En aquesta ocasió, Escola Valenciana, l’empresa de cerveses Moritz i l’ànima de Cavall Fort Albert Jané van ser-ne finalistes.

En record de Martí Gasull i Roig

Martí Gasull i Roig (Barcelona, 2 d’abril de 1969 - Manāslu, Nepal, 23 de setembre de 2012) va morir al mont Manāslu a l’Himàlaia quan una allau va caure al campament base on descansava la seva expedició. La família i la Plataforma per la Llengua, entitat que ell va cofundar i impulsar, van rebre centenars de mostres de suport i de condol. De fet, diverses entitats i institucions van premiar a títol pòstum la trajectòria d’en Martí en l’àmbit de l’activisme lingüístic. L’octubre de 2012 va rebre la Creu de Sant Jordi que atorga la Generalitat de Catalunya a títol pòstum. També va rebre la Medalla d’Or al Mèrit Cultural de l’Ajuntament de Barcelona. Per a més informació sobre Martí Gasull i Roig podeu clicar aquí.

El Premi Martí Gasull i Roig és possible gràcies a la col·laboració de la Diputació de Barcelona.

Tota la informació es pot consultar al web www.premimartigasull.cat