Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
1919- Assassinen el jove catalanista Manuel Miralpeix per dur un llacet amb la bandera catalana

Grups espanyolistes assassinen el jove catalanista (17 anys) Manuel Miralpeix per dur un llacet amb la bandera catalana

19/01/1919 Tal dia com avui
Manuel Miralpeix, el jove l'independentista mort a trets per la LPE el 19 de gener de 1919, en una foto feta uns anys abans Manuel Miralpeix, el jove l'independentista mort a trets per la LPE el 19 de gener de 1919, en una foto feta uns anys abans

El dia 19 de gener de 1919 els membres de la “Liga Patriótica Espanyola” (LPE, formada per militars i espanyolistes radicals) van sortir a matar “separatistes”. Un grup de catalanistes amb llacets amb la bandera catalana com sempre es concentraren a les Rambles de Barcelona a on hi havia també membres de la LPE. Els dos grups s’intercanviaven mirades i crits, però la presència policial evitava l’enfrontament. Finalment un grup de catalanistes va entrar al carrer Tallers i van ser seguits per un nodrit grup de membres de la LPE fortament armats. A l’arribar al carrer Valldonzella el catalanistes es van girar i va començar una baralla a cops. Els de la LPE al veure’s impotents van usar les pistoles disparant contra el catalanistes i matant a Manuel Miralpeix d’un tret al cap, que era un jove obrer catalanista de 17 anys que mantenia ell sol amb el seu sou als seus pares.  Era el segon mort dels enfrontaments que aquells dies hi havia a Barcelona durant la campanya per aconseguir l’autonomia. L’altre mort va ser una senyora anomenada Pilar Carbó, una transeünt que va ser una “víctima col·lateral” d’uns trets disparats pels militars contra un grup de catalanistes.

Miralpeix, era aprenent d'obrer empaperador resident al carrer Massanet número 8 de Barcelona va formar part del nucli d’acció que havia format Daniel Cardona al 1916 i que va treure els dos números del setmanari l’Estat Català (el setmanari que només es va publicar el 5 i 12 de maig de 1918 és anterior al partit Estat Català fundat el 8 de juliol de 1922).

La Veu de Catalunya va obrir subscripció per la família d’en Miralpeix. El 23/1/1919 es va fer el seu enterrament amb presencia de diversos polítics de la Mancomunitat de Catalunya amb taüt blanc envoltat amb la senyera de la Joventut Nacionalista del districte VII i conduït al cementiri Nou.


El 27 de gener els espanyolistes varen matar un altre jove (16 anys) catalanista anomenat Joan Benet. Uns mesos més tard els actes de l'Onze de Setembre de l'any 1919 a més a més de commemorar el 205è aniversari dels fets de 1714 van servir per denunciar l’augment de les agressions espanyolistes i l’assassinat aquell mateix any dels dos militants catalanistes de 17 i 16 anys (Manuel Miralpeix i Joan Benet).

Valora
Rànquings
  1. Alhora i la CUP
  2. L'empresari gironí Josep Campmajó s'exilia arran del cas Tsunami
  3. Sant Jordi era guerrer...
  4. Acte antirepressiu de la Coordinadora Antimonàrquica de les Comarques Gironines (CACG)
  5. La “proposició de llei per la qual es regula la llibertat educativa”, del PP i VOX, empeny cap a la irlandització del valencià
  6. Ortésia Cabrera serà la cap de llista de les Terres de l'Ebre per la CUP
  7. La CUP–Defensem la Terra presenta la llista per les eleccions del 12 de maig per la demarcació de Girona, afirmant que surten a guanyar
  8. Agustí Barrera: "...el seu legalisme burocràtic no els va permetre entendre que una declaració d’independència és un acte revolucionari"
  9. Sergi Saladié encapçala la llista electoral de la CUP pel Camp i les Terres de l'Ebre
  10. La FAVB diu no a la Fórmula 1 al passeig de Gràcia
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid