Lluita institucional
Crida-CUP de Granollers registra una moció per uns pressupostos participatius

La Crida per Granollers-CUP denuncia que elsd darrers exercicis l’aprovació inicial dels pressupostos es va fer en dates tan ajustades que es va dificultar la participació ciutadana garantida teòricament en l'ordenament jurídic

18/11/2015 Política

La moció de la Crida per Granollers-CUP de Granolleres ha afirmat que en els darrers 4 exercicis l’aprovació inicial dels pressupostos es va fer amb dates tan properes a l'inici de l'exercici en què entraven en vigor, fet que es va dificultar la participació ciutadana garantida teòricament en l'ordenament jurídic.

Entre d'altres la moció de la candidatura independentista denuncia que els pressupostos del 2014 no van entrar en vigor fins el 4 de febrer del mateix any i els del 2015 no van fer-ho fins el 29 de gener. Segons l'articulat de la Llei d'Hisendes Locals l'alcalde hauria de presentar al Ple els pressupostos municipals abans del 15 d’octubre per a que s’aprovin inicialment, s’esmenin o es retornin, i obliga a que siguin definitivament aprovats i publicats al butlletí oficial abans del 31 de desembre.

En la moció s'exposa també que els Pressupostos Participatius són una forma de participació de la ciutadania en la gestió municipal, mitjançant la qual tot el veïnat pot participar en l’elaboració de part dels pressupostos municipals. L’objectiu principal dels Pressupostos Participatius és el de potenciar la participació directa de la ciutadania a fi de situar en el centre d’atenció les demandes i les necessitats en matèria de despesa pública. Per elaborar uns pressupostos participatius és imprescindible un compromís ferm per part de l’Equip de Govern Municipal amb la transparència, la informació i la participació. Pel que consideren necessària una voluntat política que faciliti mecanismes d'accés en la forma i temps adequats.

Per aquest motiu reclamen a l'alcalde que, per garantir els drets d’informació i participació i en compliment de la Llei de les Hisendes Locals, es comprometi de cara al proper exercici a presentar abans del 15 d’octubre la proposta de pressupostos per al 2017. I proposen que es crei una comissió municipal d'estudi, amb representants de tots els grups, que elabori una proposta de Reglament de Pressupostos Participatius, que sigui tramesa al Consell de Ciutat de Granollers per tal que el Consell pugui formular les propostes i suggeriments que consideri oportunes i procedir a la redacció d'una proposta d'Autoreglament del Pressupost Participatiu, per tal que els Pressupostos Generals del 2017 es puguin elaborar de forma participativa.