Participació ciutadana
Neix l'Observatori Ciutadŕ Municipal de Badalona
26/10/2015 Política
Neix l'Observatori Ciutadà Municipal de Badalona Neix l'Observatori Ciutadà Municipal de Badalona

El proper dimecres, 28 d'octubre, a les 19h, el grup Auditoria Ciutadana del deute de Badalona presenta a l'Associació Veïnal Joaquim Ruyra (C/ Joaquim Ruyra, S/N ) el l'Observatori Ciutadà Municipal de Badalona, una eina web oberta, gratuïta i de fàcil ús, que neix amb l’objectiu de fer possible que la ciutadania tingui un control real i constant sobre els pressupostos municipals.

L’OCM com a eina d’apoderament de la ciutadania

Un Observatori Ciutadà Municipal és un espai ciutadà independent que té com a objectiu fomentar la transparència i la participació ciutadana en la gestió dels organismes públics municipals, promoure el control dels representants polítics i fiscalitzar els comptes de l'Ajuntament. Des d'aquest nou espai ciutadà municipal es convidarà a veïnat, entitats i associacions a fiscalitzar l'Ajuntament de Badalona de manera permanent, oberta i col·lectiva.

L’OCM permet realitzar consultes obertes a l’Ajuntament, que poden estar vinculades o no a una partida pressupostària. Aquestes consultes són gestionades pels membres de l’OCM Badalona, de manera que la gestió col·lectiva i organitzada de les consultes evita la burocràcia individual. Un OCM optimitza l’esforç gestionant diverses consultes alhora i la possibilitat de fer-ne difusió a través de les xarxes socials, i sumar-se a les consultes d’altres persones augmenta la possibilitat d’obtenir una resposta ràpida i de qualitat; així com visibilitza les demandes al voltant d’aquella consulta.

El projecte s'engloba dins la xarxa d’Observatoris Ciutadans Municipals  independents, autogestionats i assemblearis, sent part d'una xarxa de més de 40 Observatoris repartits per tot el territori espanyol i en la que s'hi troben representades diverses localitats catalanes, com ara Barcelona, Terrassa, Sabadell, Girona o Reus.

Sessions presencials per a la presentació de l'eina i formació en el seu ús

Durant les properes setmanes l'OCM Badalona programarà xerrades on comunicarà el potencial de l'eina, difondrà quin ús poden fer les associacions i el veïnat de Badalona, i n'explicaran el seu funcionament.