Memòria
Recorden a Felipe González la resistència de l'independentisme català contra el nazisme

Un article recorda noms com Jaume Cornudella, Manuel Valls de Gomis, i Josep Munté Rodríguez, i altres militants del FNC que van combatre a la resistència contra el nazisme, per rebatre la demagògia de Felipe González

07/09/2015 Història

Un article publicat al bloc "La reguereta" ha servit de resposta a les declarcions de fa uns dies del dirigent del PSOE Felipe González, en què de manera demagògica vinculava el moviment independentista català amb els nazis i amb els feixistes. L'autor de l'article, que descriu amb noms i accions la participació del separatisme català en la lluita contra el feixisme espanyol i el nazisme alemany, desmunta la "línia argumental amb molta força a la dreta espanyola i alguns seguidors a l’esquerra espanyola que pretenen relacionar els partidaris de la independència de Catalunya amb el totalitarisme i així espantar la gent poc informada que pogués donar suport a aquesta posició política."

Entre els noms que destaca hi ha els lluitadors del Front Nacional de Catalunya (FNC), el primer grup polític organtizat i armat de resistència interior i exterior contra el feixisme després de l'ocupació de les tropes feixistes.

Recorda noms com Jaume Cornudella, Manuel Valls de Gomis, i Josep Munté Rodríguez, que va ser detingut a Madrid l’any 1942 acusat de formar part d’una xarxa que practicava l’espionatge en favor de Polònia, juntament amb el seu germà, Dinonís Munté i Rodríguez, Abelard Pujol de la Huerta, Enric Pagès i Montagut, Josep Guerrero de la Iglesia i l’empleat de la legació polonesa Roman Koparski.

L'article recorda que "Josep Tramunt, també del Front, organitzà una xarxa d’informació per al ministeri de marina francès, al setembre de 1941 el detenen junt amb Teresa Aimeric. A ella li cremen els mugrons i a ell el maltracten salvatgement. De resultes de les tortures li trenquen tres vèrtebres i un braç. Del seu pas per la presó, Tramunt s’endugué un puro que li va entregar un condemnat a mort la vigília de la seva execució. Va guardar-lo sempre, però, el dia de la mort del dictador Franco, se’l va fumar."

Per altra banda, no passa per alt altres militants que van combatre el nazisme, com Josep Rovira, que havia estat responsable militar de Francesc Macià a Estat Català més tard i del POUM i fundador del Moviment Socialista de Catalunya, o el també militant comunista i independentista, Jordi Arqué, nascut a Bellcaire d’Urgell.