27S
Baños: “Cal guanyar la independència, proclamar-la i obrir un procés constituent obert i popular”

Baños va participar a l'acte central de campanya de la CUP-CC a Osona, juntament amb Katia Juncks, Quim Arrufat i Eulàlia Reguant

16/09/2015 Política

Antonio Baños, candidat de la CUP-Crida Constituent va alertar aquest dimarts al vespre que no pensen “estar 18 mesos de negociacions amb l'estat espanyol” i que “el 27 de setembre cal guanyar la independència, proclamar-la i obrir un procés constituent obert i popular”. Baños responia això les paraules d'Artur Mas, que assegurava que descartava una Declaració Unilateral d'Independència, i que després del 27S s'hauria d'obrir una negociació amb l'estat.

Baños va participar aquest dimarts a l'acte central de la CUP-Crida Constituent a Osona, a l'auditori Marià Vila d'Abadal a l'edifici del Sucre ple a vessar, juntament amb Katia Juncks, regidora de Capgirem Vic i consellera comarcal de la CUP; Eulàlia Reguant, número 6 de la llista de la CUP-CC, i Quim Arrufat, diputat de la CUP-AE al Parlament. L'acte el va presentar Elena Crespi, regidora de la CUP a Torelló.

En el programa de la CUP-Crida Constituent es destaca l'aposta per a dur a terme la Declaració Unilateral d'Independència; impulsar un programa d'emergència social que prioritzi l'aturada dels desnonaments, dels acomiadaments i de les retallades i les privatitzacions per sobre del pagament del deute; així com la gestió pública de tot l'ensenyament, la sanitat, justícia, obra pública i que instauri la Renda Garantida Ciutadana; impulsar un procés de desconnexió nacional i popular amb l'Estat espanyol i la Unió Europea sobre la base de la suspensió de l'aplicació de tota la legislació estatal i de la Unió Europea lesiva per a les classes populars; articular un programa per garantir que el procés tingui un caràcter autoorganitzat i popular; i cercar el reconeixement internacional.

Per la seva banda, la regidora Katia Juncks, va fer una repassada d'algunes de les històries i drames personals que va viure durant la seva infantesa al Brasil, les mateixes destrosses que, diu, viuen ara les seves filles a Europa, “on se suposa que es respecten els drets humans i la societat del benestar”. Juncks va reclamar indignació i radicalitat davant les desigualtats.

Quim Arrufat va demostrar el canvi radical que ha suposat la presència de la CUP al Parlament i als ajuntaments, “la consciència política i les ganes de canvi són la millor garantia”. Els diputats de la CUP han introduït conceptes com “desobediència”, “sobirania”, “insubmissió” o “capitalisme” al debat polític, han fet d'efecte mirall, han recuperat noms propis de la història i la tradició cooperativa i obrerista i han fet una “persecució efectiva de la corrupció”, diu.

Eulàlia Reguant va fer èmfasi en la necessitat de crear un pla d'emergència “que faci front a l'empobriment generalitzat”. “Cal deixar de pagar el deute perquè totes les persones tinguin tots els drets bàsics assegurats”, va dir, recordant que l'actual deute és superior a 64.000 M€, deute que “acabarem de pagar el 2108, si no ens continuem endeutant”.