Homenatge
El PSAN recorda Toni Villaescusa
21/07/2015 Política

El Partit Socialista d'Alliberament Nacional dels Països Catalans (PSAN) recorda, en un comunicat, la figura i el compromís del militant de Terra Lliure Toni Villascusa, en el 31è aniversari de la seva mort. En el text destaca la seva significació en el context polític de la dècada dels 80 del segle passat, quan l’independentisme català va decidir no integrar-se en la Reforma política del franquisme, també coneguda com a segona restauració borbònica.

Apunta que "Aquells anys van ser especialment durs per als independentistes, tant per la repressió exercida pels aparells centrals de l’estat espanyol com per les compres i també les repressions efectuades pels autonomistes (de CiU i del PSOE) instal·lats a les Generalitats del Principat i del País Valencià i al Govern de les Illes".

Per a remarcar que Toni Villascusa representa la lluita contra aquella incipient “España de las autonomías” que ens perseguia i que, a la fi, s’ha demostrat que era un nyap, un nou intent fracassat d’articular territorialment i políticament una “nación española” fictícia (en l’abast que li volen donar, amb nosaltres a dintre).

Tot i afegint que "L’independentisme català d’avui no existiria sense l’independentisme d’aleshores, sense l’esforç de gent que, com Toni Villascusa, militant del PSAN cap al 1980, va deixar fins i tot la vida en el combat".