Alliberament Nacional
El govern francčs vol ilˇlegalitzar un desconegut Comitč per a l'Autodeterminació de Catalunya Nord

La notícia ha aparegut coincidint amb el naixement del col·lectiu SEREM que reivindica un Estatut d'autonomia per les comarques nord-catalanes

08/03/2015 Política
Catalunya Nord a la manifestació de l'11 de Setembre de 2012 Catalunya Nord a la manifestació de l'11 de Setembre de 2012
Robert Casanovas, Jean Codognès i Gérard Lenfant, responsables del Comitè per a l’Autodeterminació de Catalunya Nord, han informat que aquesta entitat podria ser dissolta per una resolució judicial, sota l’acusació “d’atemptar contra la integritat del territori nacional francès.

Ara fa poc més d’un any el comitè va ser creat a Perpinyà, i legalment registrat com associació, el 27 de gener de 2014, segons la llei de 1901, a la Prefectura dels Pirineus Orientals, i amb la seva publicació al butlletí oficial.

Aquesta associació estaria en el punt de mira de l’Estat, representat pel prefecte dels Pirineus Orientals, perquè vol organitzar una consulta popular d’autodeterminació a Catalunya del Nord, i per això, s’hauria procurat la llista de 300 mil votants del departament.

El comitè vol fer dues preguntes als votants. La primera és: "Està a favor de la gran Catalunya, ajuntant la Catalunya Nord i la Catalunya Sud en un Estat independent i sobirà?" i la segona: “Està a favor que Catalunya Nord es converteix en un estat independent i sobirà?

Per la seva banda, el diari d'àmbit nord-català en francés "L’Independant", que recull la noticia, està realitzant una enquesta sobre si es creu que l’Estat francès té dret a intervenir contra el comitè per l’autodeterminació o no.

“Referèndum fantasma”

L'existència d'aquest Comitè i la voluntat d'organitzar un referèndum ha agafat per sorpresa les entitats que, de fa anys, organitzen les mobilitzacions catalanistes a la Catalunya Nord, com l'ANC, la Federació d'entitats, el Casal de Perpinyà i els partits polítics catalanistes. “No sabíem res d'aquest referèndum fantasma”, afirmen a la territorial nord-catalana de l'ANC, segons recull Aleix Renyé al PuntAVUI.

Jean Codognès, havia estat diputat socialista i actualment és membre d'Europe Écologie-Les Verts. Codognès és advocat i mai no s'havia significat, fins ara, per una militància catalanista. Des l'ANC i la Federació d'entitats (que agrupa gairebé un centenar d'associacions) asseguren que ni l'exdiputat ni el president del Comitè, Robert Casanovas (també jurista), mai no han participat en l'organització dels actes multitudinaris com la Via Catalana i la Via del nord que en els darrers anys han mobilitzat milers de nord-catalans. Hervé Pi, de l'ANC, explica que “mirarem de parlar amb ells per si volen treballar de manera unitària.” La mateixa opinió expressa Joan Ridaura, president d'ERC a Catalunya Nord. Ridaura s'ha entrevistat amb Casanovas i afirma que “crec que podem donar suport a aquesta iniciativa, pot ser interessant veure com reacciona l'Estat a propostes d'aquesta mena.” Casanovas hauria tingut també contactes amb Convergència Democràtica de Catalunya i, des de Barcelona, li haurien demanat de “refredar” la seva iniciativa.

Antic membre dels serveis secrets

Robert Casanovas, s'ha significat per utilitzar sovint els tribunals. Antic funcionari civil dels serveis secrets francesos Direction Générale de la Sécurité Extérieure (DGSE) va guanyar un plet contra el ministeri de la Defensa francès, l'any 2002, per acomiadament improcedent. Va denunciar i guanyar un judici contra el banc Nexia per “defecte d'informació”, un altre contra el president de la universitat de Perpinyà i, fins i tot, va arribar a denunciar la Nasa per haver plantat la bandera americana a la Lluna.

Col·lectiu SEREM

Aquesta informació ha aparegut als mitjants de comunicació, tot just quan s'estava gestant el naixement del col·lectiu SEREM, on conflueixen de manera unitària partits polítics, ANC i entitats culturals amb l'objectiu reivindicar un Estatut de col·lectivitat territorial i competències autonòmiques per Catalunya Nord.

L'acte de presentació serà el proper diumenge 15 de març, a la sala de festes del Soler, sota el lema "Procés del Sud, procés del Nord" , amb una ollada popular. També intervendran representants de l'ANC de l'Empordà i de  Catalunya Nord per donar a conèixer el full de ruta en els propers mesos.