HISTÔRIA
Diversos actes commemoraran l'execució del general Moragues

El proper divendres 27 de març serà el 300 aniversari de l'assassinat del general Moragues. Els actes de commemoració començaran el mateix dia 27 amb una ofrena al monument que el general té al Pla de Palau.

24/03/2015 Història

El Born Centre Cultural vol aprofitar el 300 aniversari de l'execució del general Moragues per glossar la seva figura. Els actes començaran divendres 27 de març amb una ofrena al monument que el general té al Pla de Palau, que es va instal·lar ara fa un any i mig. Del programa que s’ha preparat també en destaquen dues conferències, una divendres, a càrrec de l’historiador Antoni Pladevall; i l’altra diumenge, 29 de març, que impartiran l’historiador Antoni Muñoz i l’escriptor Albert Sánchez Piñol, l’autor de ‘Victus’. Aquesta última ampliarà les dades i els coneixements que actualment es tenen sobre la figura del general. També estan previstos actes familiars, com la recreació històrica de la vida en un campament de guerra, la presència del gegant del general i la mona del Miquelet, una figura de xocolata que representa un membre de l’exèrcit català a mida natural. L’any del general Moragues es clourà a finals d’abril a Sant Hilari Sacalm, el poble on va néixer.

Josep Moragues (Sant Hilari Sacalm, 1669 -Barcelona, 1715) va ser un dels militars més destacats dels catalans en la guerra de Successió. General de batalla i comandant dels Pirineus, va destacar en la lluita contra els borbònics en diversos indrets del territori català. Acabada la guerra, va ser capturat i condemnat a mort. El 27 de març de 1715, va ser arrossegat viu pels carrers de Barcelona, decapitat i esquarterat. El cap del general Moragues es va exposar en públic en una gàbia al Portal de Mar, fins que les súpliques de la seva vídua, Magdalena de Geralt, van aconseguir que el retiressin, l’any 1727. El general Moragues és un símbol de la defensa dels drets i llibertats de Catalunya fins les últimes conseqüències.