Independentisme
Neix "Poble Lliure", la nova organització estratègica de l’esquerra independentista

Un cop fixades les bases de l’organització, la proposta es farà arribar a persones i col·lectius d’arreu del territori per tal que s’impliquin en la definició d’aquesta nova eina estratègica

30/11/2014 Política
Aquest diumenge a Barcelona va tenir lloc el Congrés Constituent de ‘Poble Lliure’, la nova organització estratègica de l’esquerra independentista catalana. En el congrés van fixar-se les bases de l’organització, i a partir d’ara la proposta es farà arribar “a persones i col·lectius d’arreu del territori, provinents de diferents tradicions militants i actives en els diferents àmbits de lluita”, per tal que s’impliquin en la definició d’aquesta nova eina estratègica per la independència, el socialisme i la superació del patriarcat als Països Catalans.

La iniciativa organitzativa de ‘Poble Lliure’ apareix com a resposta al manifest ‘Nous temps, noves eines. Per la independència, pel socialisme, pels Països Catalans: ni un pas enrere’, presentat públicament unes setmanes enrere i signat per persones significades de l’entorn de l’esquerra independentista i els moviments populars. En el text s’afirmava que cal “una agrupació de forces dels sectors independentistes i d’esquerres” per tal de promoure “un pol d’esquerres ben articulat dins l’independentisme” i “desenvolupar la proposta política de la Unitat Popular perquè serveixi per a enquadrar amplis sectors en lluita arreu dels Països Catalans”.

En la resolució política aprovada al Congrés, la nova organització afirma que l’única manera de fer front a les agressions dels Estats espanyol i francès al poble català és amb la construcció d’una República Socialista dels Països Catalans que, plantegen, ha de ser “radicalment democràtica, superadora de les injustícies i les desigualtats i que abasti de manera federativa el conjunt de la nació catalana”. L’organització també reconeix la CUP com a màxima expressió i referent en la construcció de la Unitat Popular.

El Congrés va cloure’s amb un acte polític que va comptar amb la participació de diferents personalitats de l’independentisme d’esquerres com ara l’històric militant del País Valencià Toni Infante, que va intervenir en nom dels signants del manifest que ha motivat la creació de ‘Poble Lliure’. També van haver-hi salutacions internacionals a càrrec d’organitzacions andaluses, gallegues i basques, que van culminar amb la intervenció del representant de Sortu Pernando Barrena.

Els impulsors de ‘Poble Lliure’ han anunciat que durant les properes setmanes es convocarà a terme una roda de premsa per presentar els acords polítics del Congrés, així com el logotip i les persones que faran de portaveus de cares al procés d’expansió i consolidació de l’organització iniciat ahir.