Memòria independentista
Es publiquen fotografies de les mobilitzacions contra el judici a Manuel Viusà

Nació Digital ha publicat unes 45 fotografies inèdites de mobilitzacions contra el judici a Manuel Viusà, realitzat a París en virtut d'una petició d'extradició el 1979, en el dia del 35è aniversari d'aquest fet històric per a l'independentisme català

10/05/2014 Història

Nació Digital ha publicat unes 45 fotografies inèdites dels fets viscuts els dies 8 i 9 de maig de 1979. Corresponen a fotografies de les mobilitzacions contra el judici a Manuel Viusà, detingut a París en virtut d'una petició d'extradició. El maig de 1979 es va realitzar el judici contra el veterà patriota català.

Per solidaritzar-se amb Viusà, un conjunt d'autocars van dirigir-se fins a París. Més de dos-cents independentistes catalans van ocupar durant dos dies la duana francesa del Portús quan els va ser impedit el pas cap a París, per assistir al judici d'extradició el veterà independentista acusat de subministrar armes al grup EPOCA.

A les fotografies apareixen personalitats com Lluís M. Xirinacs, que va participar en la campanya de solidaritat, o bé l'històric militant del FNC Gregori Font Catibiela. També apareixen membres dels CSPC i una marxa d'IPC a Figueres.

La notícia destaca que "Aquella acció, que es considera una de les primeres manifestacions del nou independentisme que eclosionaria als anys vuitanta, ara se'n compleixen just 35 anys." Amb motiu d'aquest aniversari el digital ha publicat les fotografies realitzades aleshores per Josep Maria Montaner.