Mem˛ria hist˛rica
Olot aplega un acte d'homenatge a Puig Antich

El proper 1 de març, a les 18h, a la Sala Torín de la capital de la Garrotxa

24/02/2014 PolÝtica
Salvador Puig Antich, assassinat el 2 de març de 1974 Salvador Puig Antich, assassinat el 2 de març de 1974

40 anys després de l'assassinat de Salvador Puig Antich i 75 anys després de l'entrada de les tropes franquistes a Olot, cinc entitats de la Garrotxa han organitzat un gran acte per a recuperar la memòria històrica de totes les víctimes de la repressió franquista condemnades a l'oblit des de fa anys. L'acte, organitzat per la CUP, la CNT, Arran, la Greda i l'Assemblea Llibertària de la Garrotxa, porta com a lema: "El feixisme els va assassinar, la transició democràtica els va oblidar. Per la recuperació de la memòria història, per la recuperació de la justícia!".

Per parlar de les dues efemèrides, les cinc entitats han demanat a testimonis i experts en la matèria que aportin la seva visió històrica en una taula rodona. Els poents seran: Albert Planas i Serra, membre del Patronat d'Estudis Històrics d'Olot i Comarca (PEHOC) i doctorand en història contemporània a la UB; Merçona Puig Antich, germana de Salvador Puig Antich i membre de la Coordinadora estatal de apoyo a la Querella Argentina contra crímenes del franquismo (CEAQUA) i Laia Creus, arqueòloga que ha participat en l'exhumació de fosses i membre del grup de Memòria Històrica de la CNT.

L'objectiu de la xerrada, doncs, és aportar la visió històrica de l'estructura repressiva franquista, sumada a les aportacions de diferents testimonis involucrats en la tasca de recuperació i dignificació de la memòria històrica (treballs en fosses comuns, querella a l'Argentina,...). Són diferents mecanismes per a fer justícia i recuperar i dignificar la memòria dels qui van lluitar per un món millor durant la dictadura franquista.