Símbols franquistes
Tortosa commemora el 75č aniversari de l'entrada de la tropes fraquistes a la ciutat

La CUP demana que es retiren tots els símbols franquistes el mateix dia que l'Ajuntament també aprovarà una moció a favor de la consulta per la independeència de 9-N

13/01/2014 Política
La CUP demana que es retiren tots els símbols el mateix dia que l'Ajuntament una moció a favor de la consulta de 9-N La CUP demana que es retiren tots els símbols el mateix dia que l'Ajuntament una moció a favor de la consulta de 9-N

Coincidint avui amb la commemoració del 75è aniversari de les tropes franquistes a Tortosa i amb l'aprovació de l'Ajuntament d'una moció a favor de la consulta per la independència del 9-N, la CUP demana que es retiren tots, i sobretot el monument del mig del riu. Mentrestant, exigeix la seua senyalització correcta perquè la gent sàpiga què és i què significa.

La formació independentista també demana el canvi de nom de la plaça i de l'Institut Joaquín Bau, que va ser l'alcalde de Tortosa durant la dictadura de Primo de Rivera i destacat polític franquista.

Ho demana "ara que acabem de commemorar el 75 aniversari de la batalla de l'Ebre, ara que també fa 75 anys de l'entrada de les tropes franquistes a la ciutat, ara que, precisament en data 13 de gener, aprovarà una moció a favor de la consulta del nou de novembre... ara és el moment d'alliberar-nos de la simbologia franquista. Com s'entén, si no, una Catalunya independent?" es pregunta la CUP.

En un dia com avui, la CUP de Tortosa manifesta que "cal recordar el passat perquè això ens ajudarà a construir un futur en una terra sense feixisme inhumà, sense capitalisme senil, sense imposicions... en què els catalans i les catalanes puguem ser subjectes polítics lliures".

La formació també recorda a tots aquells que van morir per la llibertat així com la població que va perdre la vida a la guerra civil i durant la postguerra.

La ciutat va ser front de guerra durant nou mesos

Avui, 13 de gener de 2014 es commemora el 75è aniversari de l'entrada de les tropes franquistes a Tortosa. La ciutat va ser front de guerra durant nou mesos, des del 18 d'abril de1938, quan les tropes de Franco van arribar a Jesús, Roquetes i Ferreries, fins al 13 de gener de 1939, quan els nacionals van travessar l'Ebre i van ocupar totalment la ciutat.

Un període de temps llarg, durant el qual milers de joves van morir a la Batalla de l'Ebre i Tortosa va ser fortament bombardejada per la sanguinària aviació feixista. L'allargament del conflicte pretenia aniquilar moralment i física a l'enemic i promocionar la figura de Franco com a cabdill d'Espanya.

Pera la CUP, la guerra va resultar nefasta per a la ciutat, que mai es va acabar de recuperar. "75 anys després encara trobem en els nostres governants actituds caciquistes que recorden temps antics. La transició no va suposar un trencament amb el règim anterior, i això es demostra amb el fet que, per la ciutat, encara trobem símbols d'aquells que la van destrossar".