Memòria històrica
Manresa recorda els bombardejos de 1938 i 1939

Com a mínim, 35 persones perderen la vida. 33 d’elles eren població civil.

19/01/2014 Història

Manresa ha commemorat el 75è aniversari d'uns fets que van marcar la vida de la ciutat, els dos bombardejos per part de l'aviació de Franco els dies 21 de desembre de 1938 i 19 de gener de 1939.

Ho ha fet  aquest diumenge.  A la una del migdia ha sonat la sirena que durant la Guerra Civil advertia la població de l'arribada dels avions. Els assistents han entrat al refugi construït sota l'escola La Renaixença, on s'ha inaugurat una exposició sobre els bombardejos i s'ha fet un acte per recordar les víctimes.

Els bombardejos de Manresa van causar almenys 33 morts el 21 de desembre de 1938 i dos més el 19 de gener de 1939. Joaquim Aloy i Pere Gasol, membres de l'Associació Memòria i Història de Manresa, investiguen aquests fets amb l'ajuda dels testimonis orals, que en el documental "Entre el soroll i el silenci" es combinen amb una extensa recerca arxivística, han pogut establir la cronologia dels atacs aeris, la ruta dels avions i els llocs on van caure les víctimes.

Tot el conjunt de la informació es recull a la pàgina web de l'Associació Memòria i Història de Manresa, on es recullen molts documents sobre diversos aspectes de la història de la ciutat. Un dels apartats, "Els bombardeigs franquistes a Manresa" presenta de forma molt completa la cronologia dels fets, documents històrics, els antecedents, les trajectòries dels avions i els noms de totes les víctimes, juntament amb vídeos dels testimonis dels bombardejos.