Repressiķ
La manifestaciķ prohibida de Bilbao es convertirā en una multitudināria resposta silenciosa

El tribunal especial de Madrid ha prohibit avui la convocatòria per la pau i la llibertat dels presos independentistes bascos. Com a resposta, el PNB, Sortu, EA, Aralar, Alternativa, amb l'adhesió de Geroa Bai i els sindicats ELA i LAB, s'ha convocat una manifestació silenciosa demà a les 18.00 a Bilbao amb el lema  "Drets humans. Acord. Pau"

10/01/2014 Internacional

La plataforma Tantaz tanta ("Gota a gota" en euskera) havia desconvocat la manifestació de demà a Bilbao en solidaritat presos polítics bascos. La decisió s'ha pres avui mateix per l'amenaça i la prohibició per part de l'Audiència Nacional espanyola. Però com a resposta a aquesta prohibició diversos partits i sindicats bascos ha convocat manifestació silenciosa demà a les 18.00 a Bilbao amb el lema  "Drets humans. Acord. Pau."

Prohibició des del tribunal polític

El jutge Eloy Velasco va dictar la prohibició de la manifestació. El magistrat del tribunal especial per a la persecució política considera que la convocatòria persegueix els objectius de l'organització Herrira. Aquesta organitzió va ser il·legalitzada el setembre passat.

Avui Tantaz tanta ha explicat en un escrit els motius pels quals ha desconvocat la manifestació prohibida. Però aquesta prohibició de Madrid no ha fet sinó augmentar el suport social i polític a una sortida que impliqui la solució per al represaliats. els drets humans i els camins de la pau al País Basc.

Aquesta plataforma que treballa per una solució a l'empresonament de centenars de presos polítics i exiliats independentistes ha exposat que malgrat la prohibició "és evident que en aquest sentit la campanya ha estat un èxit i ha complert els seus objectius."

Gotes juntes que portaran els presos i preses a Euskal Herria

Els promotors de la convocatòria prohibida han destacat als mitjans bascos que "fa unes setmanes anunciàvem que les coses anaven a canviar. I efectivament han canviat. Per què? Perquè nosaltres hem canviat. Ara, totes i cadascuna de nosaltres som gota", una metàfora de la lluita col·lectiva per les llibertats i  per una solució al conflicte que convrteix aquestes gotes en un "gran mar que portarà als presos i preses a Euskal Herria."

També emplacen la població basca perquè "les mobilitzacions pels drets dels presos es multipliquin per la geografia basca al llarg dels propers mesos, mitjançant dinàmiques àmplies, participatives, plurals, amb l'objectiu de reflectir de manera clara la voluntat majoritària cada localitat." I destaquen la importància "de posar en marxa en tots els àmbits-artistes, esportistes, periodistes, advocades, metgesses, estudiants ... "per la fi de la dispersió dels presos polítics bascos.