COMMEMORACIÓ DE L'HOLOCAUST
Commemoració a Girona del Dia Oficial de la Memòria de l'Holocaust i la Prevenció dels Crims contra la Humanitat

Ahir al vespre es va fer un acte en record de les víctimes de l’Holocaust al Centre Bonastruc ça Porta que va comptar amb les presència de diferents membres de l’ajuntament de Girona entre el quals hi havia l’alcalde Carles Puigdemont (CiU)  i els regidors de l’oposició Joan Olòriz (ICV) i Jordi Navarro (CUP)

28/01/2014 Memòria històrica
El dia 27 de gener es commemora a tot Europa el Dia Oficial de la Memòria de l'Holocaust i Prevenció dels Crims contra la Humanitat, data escollida en record de l'alliberament del camp d'extermini nazi d'Auschwitz-Bikernau el 1945. L'acte de Girona organitzat pel Patronat del Call de Girona i realitzat al Centre Bonestruc ça Porta va comptar amb les presència de diferents membres de l’ajuntament de Girona entre el quals hi havia l’alcalde Carles Puigdemont (CiU)  i els regidors de l’oposició Joan Olòriz (ICV) i Jordi Navarro (CUP). L’obertura de la cerimònia va ser a càrrec d’Assumpció Hosta, directora del Patronat Call de Girona que va citar algunes declaracions de l’ONU que tenen relació amb la commemoració de   l’holocaust i la protecció dels drets humans. Tot seguit va parlar Salomó Marqués, professor emèrit de l’UdG, sobre els perills de la xenofòbia i el racisme i de la importància de la memòria històrica.

El següent episodi de l’acte va ser l’encesa ritual d’espelmes. La primera espelma encesa va ser en homenatge als supervivents dels camps de concentració, la segona en memòria dels sis milions de jueves i jueus exterminats, la tercera en memòria del milió i mig de nenes i nens assassinats, la quarta en memòria d’uns dels col·lectius més castigats per la barbàries: els gitanos, els discapacitats i els gais i lesbianes, la cinquena en homenatge als Justos entre les Nacions que salvaren nombroses vides, la sisena en record de les ànimes bones que ajudaren a milers de persones perseguides a creuar els Pirineus i a trobar una terra de pas cap a la llibertat i la setena en memòria dels catalans i catalanes, i molt especialment dels gironins i gironines, víctimes d’aquella i de totes les barbàries. Posteriorment i com a tancament de l’acte hi va haver una breu actuació musical a càrrec del col·lectiu Brossa i un parlament de l’alcalde Carles Puigdemont on va alertar de la banalització del genocidi i el nazisme.