Alliberament Nacional
L’ANC considera “irrenunciable” que la consulta se celebri el 2014 amb una pregunta clara

Proposa la següent pregunta: “Vol que Catalunya sigui un Estat independent?”. L’entitat demana unitat les formacions “posant els interessos col·lectius per davant dels interessos de partit

23/11/2013 Política
Pregunta explícita sobre la independència el 2014, unitat, i aprofitar les eleccions europees per exportar la voluntat dels catalans. Davant el determinant moment polític que encara el país, l’Assemblea Nacional Catalana (ANC)ha volgut prendre posició amb l’objectiu de traslladar el clam dels dos milions de persones que van participar a la Via Catalana la passada Diada.

Els membres del Secretariat Nacional han presentat a Seva la Declaració de Novembre, un document que considera “irrenunciable” que se celebri la consulta durant el 2014, “preferentment abans del 31 de maig”, tal com marca el Full de Ruta de l’ANC. La pregunta, considera l’Assemblea, ha de ser “directa i clara” i “ha de preguntar explícitament sobre la independència de Catalunya”. “Qualsevol altra possibilitat –afegeix el text- seria un frau, ja que el resultat no seria determinant”. En aquest sentit, l’ANC proposa que la qüestió sigui la següent: “Vol que Catalunya sigui un Estat independent?”.

La Declaració remarca que és necessària la “màxima unitat d'acció entre les institucions catalanes, la societat civil i els partits polítics” i reclama que les forces polítiques catalanes posin “els interessos col·lectius per davant dels interessos de partit”, incloent la formació, “quan calgui”, d’un govern de “concentració nacional”. L’esmentada unitat també s’hauria de visualitzar, per l’ANC, amb la formació d’una candidatura “d’ampli espectre sociopolític, que pugui tenir el suport del màxim nombre de forces polítiques i de moviments populars”, per a les eleccions europees previstes pel 25 de maig.

Els representants de l’Assemblea, a més, asseguren al document que si cal, l’ANC “convocarà noves mobilitzacions per garantir el dret democràtic de la ciutadania a ser consultada de forma clara sobre el futur de Catalunya i per defensar les nostres institucions nacionals”.

“Decisions històriques”

Al seu discurs final, la presidenta de l’ANC, Carme Forcadell, ha dit: “Sabem que el 2014 serà un any decisiu. L’Estat espanyol és un estat fort, poderós, que juga brut. I nosaltres haurem de respondre amb democràcia i arguments”. Forcadell ha afegit que a “Catalunya hem guanyat la batalla de la democràcia, i també guanyarem la de la independència”. “El món no entén que no se’ns deixi votar mentre a Escòcia sí. És que a la Unió Europea i ha ciutadans de primera i de segona?”, s’ha preguntat.

“Calen decisions històriques”, ha dit Forcadell dirigint-se als partits, i els ha demanat que “demostrin la mateixa unitat que vam demostrar la societat civil per fer possible la Via Catalana”. “Que no pensin en el seu partit, que pensin en el país. Estem en moments històrics i només avançarem amb decisions històriques. I per això necessitem unitat, unitat i unitat”. “Demanem –ha afegit- un govern de concentració quan faci falta i una candidatura unitària per a les eleccions europees”. “Estem segurs que les nostres institucions estan al servei del poble, però ens ho han de demostrar amb el seu compromís de dir-nos la data i la pregunta abans de final d’any i convocant la consulta durant el 2014”. “Si escolten a la ciutadania ens tindran al seu costat, com fins ara, però si no és així, la societat civil catalana haurà de tornar a demostrar la nostra capacitat de mobilització”, ha conclòs.

Consell Territorial i Sectorial

L’acte polític de l’ANC s’ha dut a terme a Seva (Osona), en el marc de la celebració del Consell Territorial i Sectorial (CTS), òrgan de debat i informació entre el Secretariat Nacional i els representants de les assemblees territorials i sectorials. A més de 300 coordinadors d’assemblees territorials i sectorials, han assistit a la presentació de la Declaració de Novembre diversos representants polítics, sindicals i de la societat civil, com el president de l’Associació de Municipis per la Independència (AMI), Josep Maria Vila d’Abadal; la presidenta d’Òmnium Cultural Muriel Casals; el president del Cercle Català de Negocis, Albert Pont; els diputats Lluís M. Corominas (CiU) i Oriol Amorós (ERC); la Laura Massana (ICV); Reinald Roca (EUiA); la regidora i membre del Consell Comarcal d’Osona de la CUP Liliana Vilanova; Ernest Maragall (Nova Esquerra Catalana); el Secretari General d’Osona de la UGT Cesc Poc; i la Secretària de comunicació i portaveu de CCOO Dolors Llobet.