La bandera de combat
La història de l'estelada al "30 Minuts" de TV3

Aquest diumenge 8 de setembre estrena de: "L’estelada, un símbol provisional"

06/09/2013 Política
L'estelada, la bandera de combat L'estelada, la bandera de combat
Vicenç Ballester Fotografia de Viçenç Albert Ballester, el creador de l'estelada.
El proper diumenge, el programa de Televisió de Catalunya, 30 Minuts emetrà el programa dedicat a la història de l'Estelada. El documental parla de les claus de l'èxit d'aquest símbol. Inspirat en la bandera cubana, l'estelada va néixer fa un segle com a símbol de la lluita per la independència de la nació catalana.

Aquest especial "estelada" del "30 minuts" que de ben segur escalfarà l'ambient de la "Diada 2013", el protagonitzen per una banda, els impulsors de la Comissió del Centenari de la Bandera Estelada, celebrat el 2008, i per altra una representació del gran nombre d'historiadors catalans que varen avalar l'efemèride, com ara Josep Muray o Fermí Rubiralta, co-biògrafs de Vicenç Albert Ballester i Camps (1872-1938)r, impulsor de l'estelada del triangle blau i l'estel blanc.

Des de diferents àmbits: social, polític i fins i tot econòmic, la gent que participa en el reportatge són la viva realitat de la gran divulgació popular amb que compta avui en dia l'estelada i de la gran acceptació que té entre la població, malgrat els anys de prohibició o de marginació política a la que se la va sotmetre, juntament amb l'ideari que representa.

La cirereta de l'èxit de la història de l'estelada és produeix enguany, amb la consecució de la plaça dedicada a Ballester a Barcelona. La fita d'una històrica demanda que ja van fer a l'ajuntament de la ciutat, els antics companys del propi activista, l'any 1938. Al cap de 75 anys, aquella petició ha estat satisfeta i aquest setembre es col·locarà la placa en el lloc aprovat oficialment.

La Comissió Centenari de l’Estelada ha aconseguit que Barcelona(Barcelonès), Vic(Osona), Girona(Gironès), Isona (Pallars Jussà) disposin ja d’un lloc de memòria per a Vicenç Ballester. I que Les Borges Blanques tant prompte tingui un espai adient se li apliqui també aquest nom.