Les animalistes també amb el dret a decidir i la indepèndencia
12/08/2013 Encarna Canet
Encarna Canet Benavent, Militant de l'MDT i la CUP d'Almàssera Encarna Canet Benavent, Militant de l'MDT i la CUP d'Almàssera

"Sobre tot, sigueu capaces de sentir profundament qualsevol injustícia
comesa contra qualsevol individu a qualsevol part del món.
 
És la millor qualitat de la gent revolucionària".
 Che Guevara

Aquest mes d’agost Llibertat.cat es feia ressò del comunicat que Iniciativa Animalista1 ha fet públic sobre la seua incorporació al Pacte Nacional pel Dret a Decidir. Sempre hi ha persones que s’estranyen pel fet que una organització de defensa dels drets de tots els animals participe també de la construcció nacional i social dels futurs e imminents Països Catalans independents. Però es clar que si hem assumit que l’estratègia correcta és la lluita independentista que subsumeix tota la resta de lluites, estem parlant d’una mateixa lluita d’alliberament2. Per això les i els membres d’Iniciativa Animalista ens sentim orgulloses de poder formar part d’este moment històric en el qual tenim la possibilitat d’anar construint una nació millor per a totes i tots, sense distinció de sexe ni d’espècie.

Lluny del fals estereotip que se’ns atribueix a les persones animalistes basat en que passem el dia plorant perquè Bambi no troba a sa mare, les i els militants antiespecistes d’Iniciativa Animalista treballem per la llengua, el territori, contra les retallades, la corrupció, els desnonaments, la cultura, per la independència... Considerem que el procés independentista pot generar un canvi paradigmàtic en allò polític, social econòmic i ideològic que farà trontollar les bases del capitalisme salvatge . I aquest canvi sols vindrà pel camí de la independència, un camí que ha d’esdevenir necessàriament en un nou model de relacions amb el medi i la resta d’individus amb els quals convivim.

Nosaltres defensem tots els drets de tots els éssers vius, humans i no humans. Volem una nació que no mantinga l’explotació d’uns individus per altres, una nació amb relacions més ètiques i justes cap els altres individus. No lluitem per uns PPCC que promoguen i financien les festes cruels anomenades tradicions, els circs amb explotació animal, la cautivitat dels zoològics, bioparcs, oceanogràfics...com ho fa l’Estat Espanyol i el Francès.

No volem una societat que fomente la compra venda d’animals mentre les gosseres estan plenes de gossos i gats que hem abandonat. Volem que el nostre poble pose en marxa formes més justes, més ètiques i mes saludables d’alimentació i de comerç, exercint el dret a la sobirania alimentaria. No volem uns PPCC transgènics ni un poble malats pels tòxics. No volem als nostres germans els simis, ni a cap altre individu en laboratoris d’experimentació.

No podrem considerar-nos una nació nova si no trenquem amb la concepció especista que ens domina i que el model capitalista ha extrapolat fins al paroxisme. El dret a decidir té la possibilitat de fer-nos persones lliures en un poble lliure, sense submissió a normes foranes ni als sistemes de producció i explotació insostenibles, que ens converteixen en els pitjors depredadors del planeta. Cal que el futur del nostre poble passe per l’educació de totes i tots en el respecte a la vida, hem de conèixer que els altres animals també pateixen i mereixen viure la seua vida amb dignitat i llibertat, igual com les catalanes i els catalans reclamem no ser oprimits ni explotats per altres.

Per aconseguir tot açò hem de fer us del dret a decidir, una de les més poderoses eines de totes i cadascuna de les lluites en les quals ens trobem immerses, també la lluita pels drets dels animals no humans. Hi ha una cita de Ghandi que diu que “La dignitat d’un poble es mesura per la manera en la que tracta als animals” i nosaltres desitgem el canvi per a ser un poble molt digne, no volem un canvi petit sinó una transformació radical.

Per tot açò, a més d’estimar a Bambi, les i els membre d’Iniciativa Animalista som part integrant de la realitat unitària que defensa el dret del poble català a la independència per mitjans democràtics, per això donem suport a l’organització de la cadena humana que l’11 de setembre situarà al nostre País al centre del interès mediàtic de tot el mon3. Allí estarem amb el desig de que la llibertat del nostre poble arribe a tots els essers vius que la componen.

No entenem la nostra nació com una continuadora de les polítiques especistes i aniquiladores dels Estats que coneguem, volem esborrar les fronteres a la solidaritat amb els drets dels altres animals.

Per això hi serem amb les persones: homes, dones, musics, cantants, periodistes, cambrers, desnonades, gent gran, actrius, sindicalistes, ensenyants, persones aturades... i també amb el medi, els animals i el nostre entorn.

2 Sempre i quan siga veritat que la lluita independentista assumeix totes les lluites.