XILE
El govern xilè no descarta aplicar la Llei Antiterrorista als manifestants maputxes

El govern xilè ha amenaçat amb aplicar la Llei Antiterrorista als manifestants maputxes que van incendiar dos vehicles a la Carretera Panamericana (Ruta 5 Sud) en protesta per l'assassinat d'un jove maputxe

14/08/2013 Internacional

Segons els mitjans de comunicació xilens els incidents van ser a la comuna d'Ercilla, a uns 580 quilòmetres de Santiago. Un grup de persones van cremar dos camions (en protesta per la mort la setmana passada d'un jove maputxe), fet que va provocar que un gran operatiu policial tanqués el trànsit de la via de comunicació més important de la nació andina durant dues hores. El Govern xilè diu estar "impactat" pel succés i no descarta invocar la Llei Antiterrorista."Nosaltres no descartem actuar sota la llei antiterrorista. Aquests són fets delictius extremistes que en definitiva estan per causar d'una o altra manera por.” va dir la màxima autoritat regional.

El ministre de l'Interior, Andrés Chadwick, ha assegurat en un comunicat públic que s'instal·laran 48 càmeres a la Ruta 5 Sud: "Dins un termini no superior a 30 dies tindrem la instal·lació i el seu funcionament serà gradual, ja que s'ha de realitzar una connexió de fibra òptica ". Juan Araya, president de La Confederación Nacional de Camiones de Chile, ha manifestat la necessitat de circular en combois d'entre 20 a 30 camions per la zona de conflicte, amb escorta policial i en un horari establert. Fa poc més d'una setmana, el relator especial de les Nacions Unides sobre drets humans, Ben Emmerson, va advertir a l'estat xilè que no podia seguir oprimint al poble maputxe "aquesta situació podria escalar ràpidament i convertir-se en disturbis i violència generalitzada".