Alliberament nacional
El Col·legi d'API de Girona s'independitza

És el primer cop que un col·legi professional català trenca amb l'ens estatal del qual depèn

13/04/2013 Política

El Col·legi Oficial Agents Propietat Immobiliària de Girona ha decidit trencar amb el Consejo General de los Colegios de Agentes de la Propiedad Inmobiliaria de España i crear una estructura independent pròpia, segons va informar el dijous passat en roda de premsa Joaquim Ribas, vicepresident dels API gironins. L’acció és una iniciativa dels Agents de la Propietat Immobiliària per la Independència, sectorial de l'Assemblea Nacional Catalana i va ser aprovat a finals de març en l'assemblea general ordinària.

L'organisme ha decidit desvincular-se de l'ens estatal i s'ha convertit en el primer de Catalunya que aposta per obrir camí cap a la consolidació d’una estructura col·legial catalana "independent" de la de l'Estat espanyol. La iniciativa es va aprovar en una assemblea a la qual van assistir més d’un centenar de persones i en què no hi va haver cap vot contrari i poques abstencions, i que, segons reconeix l'ANC, és un acord que obre el camí cap a la reivindicació i consolidació d’una estructura col·legial catalana independent de la que hi ha a l'Estat espanyol.

Els API catalans aporten un 40% del pressupost general del consejo i  dos dels tres primers col·legis d'API de l'Estat són catalans: el de Barcelona i el de Girona. Ribas, coordinador d’Agents de la Propietat Immobiliària per la Independència, creu que el col·legi gironí ha estat el primer a desmarcar-se del consejo perquè ha estat el primer dels quatre de Catalunya a tenir assemblea general aquest any, i que en el futur s’hi afegiran els altres col·legis del Principat.

Un precedent, el suport dels col·legis professionals a les consultes

Com a precedent de l'important pas realitzat pel Col·legi Oficial Agents Propietat Immobiliària de Girona cal que es remuntem a l'abril del 2010, quan fins cinc col·legis professionals van donar suport a la consulta sobre la independència a Girona.

Aleshores el Col·legi d’Aparelladors Arquitectes Tècnics i Enginyers d’Edificació de Girona, el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, el Col·legi d’Enginyers Tècnics Industrials de Girona, el Col·legi de Mediadors d’Assegurances de Girona i el Col·legi de Peridosites de Catalunya es van adherir a les consultes.

Mostra d'això va ser també el suport del Col·legi d’Advocats de Girona, que a través d'un escrit va expoar el seu posicionament: "les consultes populars organitzades per les entitats cíviques i ciutadanes de tants municipis de les nostres comarques representen un bon exercici democràtic i palesen una maduresa democràtica del nostre país a la que el Col·legi d'Advocats no pot sino donar-hi suport."