31-D
Clam popular a Palma per la Independència dels Països Catalans

Recorden que hi ha més de vuitanta persones a les Illes encausades i immerses en processos judicials "per la seva lluita contra la política del PP".

31/12/2012 Política

Més de set mil persones segons els organitzadors, s'han manifestat aquest diumenge pels principals carrers del centre de Palma  per reclamar la independència dels Països Catalans en la commemoració del 31 de Desembre, data que recorda l'entrada de Jaume I a l'Illa.

La marxa estava convocada per la Plataforma 31-D sota el lema "Els Països Catalans decidim: autodeterminació!". El conjunt d'organitzacions de l'Esquerra Independentista de Mallorca (EIM), que forma part de la plataforma, farà bloc propi sota el lema: “Independència, socialisme i feminisme”.

Els nombrosos assistents, concentrats a l'inici de la marxa en el Passeig del Born, portaven esteladas i un dels crits més corejats fou el d'Independència. El portaveu de la Plataforma 31-D, Joan Mateu Ferrando, va considerar que "cada vegada hi ha més motius" per reclamar l'autodeterminació i va defensar la importància que aquesta independència sigui conjunta, de tots els Països Catalans. Així, en relació al procés obert a Catalunya, va remarcar que és necessari reivindicar que Balears també forma part d'aquest espai.

Després de recórrer els principals carrers de Palma, la marxa va acabar a la plaça dels Patins, on els 4 independentistes que van ser encausats -i avui ja absolts- pels incidents de la Diada de Mallorca de l’any 2010, van llegir un manifest que que denuncia la política empresa pels governs de Bauzá i Rajoy i remarca que el conjunt de la nació pateix "un dels atacs més durs a la identitat nacional des del final del franquisme". En aquest sentit, es va fer referència explícita a mesures com l'eliminació del català com a requisit per a accedir a l'administració o a l'espanyolització del nom d'alguns municipis de les Illes.

El text del manifest posa èmfasi en el fet que actualment hi ha més de vuitanta persones a les Illes encausades i immerses en processos judicials 'per la seva lluita contra la política del PP'. Amb tot, s'hi destaca també que tot plegat ha generat la històrica construcció de plataformes i entitats que lluiten per a mostrar-hi rebuig.

Un cop llegit el manifest la marxa es donà per tancada amb la Muixeranga, els Segadors i la Balanguera, i els concerts d'Al-Mayurqa, Valtònic, Eixut i la colla de bastoners de Gràcia "Cop a cop".

Darrere de la Plataforma 31-D hi ha des de PSM-IV-E i Esquerra fins a l'STEI-i, les organitzacions de l'Esquerra Independentista de Mallorca (Pinyol Vermell, Alerta Solidària, SEPC, Endavant-OSAN i Arran), l'Assemblea Nacional Catalana de Mallorca, el Grup Blanquerna, Solidaritat per la Independència i l'associació Diada de Mallorca.

Durant la darrera setmana ja s'han fet més de mig centenar d'actes arreu de l'illa, en commemoració del 31 de Desembre, que han comptat amb una nombrosa participació.