Dret a l'habitatge
El drama dels desnonaments irromp a la campanya electoral

CiU, PP i PSOE fan promeses a favor del dret a l'habitatge tot i haver ignorat el patiment de milers de famílies durant els últims anys

13/11/2012 Política

El suïcidi d'una exregidora socialista a Barakaldo, divendres passat moments abans de ser desnonada, ha situat una tragèdia que fa més de quatre anys que dura al centre de l'atenció mediàtica i política. Això, tot i que el drama pel que passen moltes famílies, amb depressions i suïcidis inclosos, ja fa temps que dura.

Tot i ignorar durant anys les peticions de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH), el PP i el PSOE es van afanyar a convocar una cimera per buscar solucions a la problemàtica dels desnonaments i donar resposta així a l'alarma social que està esclatant. Aquest dilluns, però, la trobada va acabar sense acord.

La voluntat dels dos partits que juntament amb CiU més han fet per intensificar el trauma de milers de famílies que en els darrers anys han estat expulsades de casa seva és adoptar mesures encaminades a decretar una moratòria dels desnonaments que afectin les famílies més vulnerables.

Paral·lelament, la pressió popular i la denúncia de l'estafa bancària ha portat els bancs a anunciar que paralitzen els desnonaments durant dos anys, però només en els casos "d'extrema necessitat".

Tot amb tot, la PAH avisa que una moratòria seria insuficient ja que només s'aplicaria en els processos encara no iniciats i no afectaria les execucions hipotecàries que ja s'estan cursant. Per això demana la paralització immediata de tots els desnonaments, no només dels casos més extrems, sempre que la causa de l'impagament sigui sobrevinguda i sigui el primer habitatge.

"Durant tots aquests anys han ignorat les més de 400.000 famílies afectades"

La plataforma carrega contra la frivolitat dels principals partits del sistema d'anunciar que prendran mesures per frenar els desnonaments en plena campanya electoral i després que la PAH porti quatre anys alertant de la situació i visibilitzant la problemàtica. "PPSOE no només no han tingut cap interès a abordar la problemàtica i buscar solucions sinó que han ignorat de manera reiterada les més de 400.000 famílies afectades per un procediment d'execució feudal que condemna les persones a l'exclusió social", afirma.

Durant tot aquest temps, PP i PSOE, i a Catalunya també CiU, "han preferit sucumbir als interessos del lobby financer i donar l'esquena a la ciutadania. Han tingut infinitat d'ocasions per acabar amb aquesta sagnia i no ho han fet. PPSOE tenen la democràcia segrestada i són còmplices d'aquest genocidi financer que està massacrant la població".

Per això la PAH avisa que no vol pedaços: "No valen mesures publicitàries ni petites modificacions en l'articulat que no abordin el problema d'arrel. No acceptarem rebaixes, ni mitges tintes electoralistes / populistes. Ho volem tot i ho volem ara".

Demandes de la PAH:

- Paralització de tots els desnonaments d'habitatge habitual quan es tracti de deutors de bona fe.

- Dació en pagament retroactiva.

- Reconversió del parc d'habitatges que acumulen les entitats financeres en un parc públic de lloguer social. 

CUP: Moratòria immediata per als desnonaments i dació en pagament retroactiva 

La CUP - Alternativa d'Esqueres planteja en el seu programa una moratòria immediata dels desnonaments, com una mesura de xoc per aturar la problemàtica de les execucions hipotecàries, que ha afectat 80.000 persones als Països Catalans en els darrers anys. La CUP-AE també proposa l’obligatorietat de la dació en pagament amb caràcter retroactiu en els casos d’impagament de la hipoteca.

Altres mesures de la CUP-AE en matèria d’habitatge són la creació d’un mercat públic de lloguer que es nodreixi de l'expropiació dels habitatges desocupats que siguin propietat de societats i entitats financeres, grans constructores, immobiliàries i especuladors, així com un cens que permeti gravar fiscalment la tinença d’habitatges desocupats.

Fernàndez: "CiU, PSC i PP són còmplices del drama dels desnonaments"

David Fernàndez, cap de llista de la formació, s’ha mostrat molt crític amb partits com CiU, PSC i PP, a qui ha acusat de ser “còmplices del drama dels desnonaments”. El candidat de la CUP-AE ha recordat que aquestes formacions han votat reiteradament en contra de regular aspectes com la dació en pagament, i ha considerat “electoralistes i immensament cínics” els gestos dels líders d’aquests partits quan asseguren que posaran fre als desnonaments.

Al discurs de la CUP l'avala la pràctica municipal. Durant els darrers anys, la CUP ha desenvolupat en l’àmbit local múltiples campanyes i iniciatives en contra dels desnonaments i a favor del dret a l’habitatge, i ha donat suport a les demandes i la tasca dels diferents col·lectius i plataformes que treballen en aquest àmbit.

Així, diverses poblacions on la CUP té representació han aprovat mocions amb mesures concretes a favor del dret a l’habitatge i per declarar-se “municipis lliures de desnonaments”. La CUP també ha col·laborat en diverses viles i ciutats en la recollida de signatures a favor de la ILP per la dació en pagament i ha participat en accions per aturar execucions hipotecàries.