Història
Arenys de Munt aplega el 12è Simposi sobre la Descoberta catalana d'Amèrica
29/11/2012 Història
Cartell del 12è Simposi sobre la Descoberta catalana d'Amèrica, Cartell del 12è Simposi sobre la Descoberta catalana d'Amèrica,

Demà s'inaugurarà a Arenys de Munt el 12è Simposi sobre la Descoberta catalana d'Amèrica, organitzat per l'Institut Nova Història i la Regidoria de Cultura i Ensenyament.

Aquest any, més de 30 ponents exposaran temes de recerca històrica i actualitat, es llegirà un manifest a favor de la recuperació del nom originari d'Arxiu Reial de Barcelona, i es lliurarà el 4rt Guardó Nova Història als Cinemes Girona de Barcelona. Per acabar-ho de guarnir, durant la setmana del Simposi el restaurant Triclinium servirà plats de cuina americana.

Confusió intencionada

L'institut Nova Història (INH) es va onstituir el 2008 per promoure la investigació dels fets històrics de la confederació catalano-aragonesa entre els segles XV i XVIII, l'INH considera que el Cristòfor Colom genovès era un plebeu sense coneixements cartogràfics ni marítims. Aquesta figura va ser confosa amb el veritable descobridor, un cartògraf i militar nascut a Barcelona. Segons l'INH, “la corona castellana, a mesura que assoleix el control de les antigues corones hispàniques i entra plenament a Catalunya (...), hi introdueix elements de control i censura implacables”. És amb aquests elements, segons l'INH, que es va negar l'origen català de Colom i se'n van eliminar gairebé totes les proves.