CULTURA
L’Obra Cultural Balear convoca els Premis 31 de Desembre

Els guardons premien les iniciatives que promouen la normalització lingüística, la cultura i la consciència nacional

02/10/2012 Llengua

L’Obra Cultural Balear ha convocat els Premis 31 de Desembre per reconèixer, un any més, les iniciatives que pretenen estendre la normalització lingüística de la llengua catalana i la cultura i consciència nacional de les Illes Balears.

Enguany, com a novetat, neix el premi Aina Moll i Marquès, destinat a la persona o entitat que des del voluntariat hagi promogut el prestigi de la llengua a qualsevol indret del domini lingüístic.

Poden optar als premis qualsevol persona o organisme que sigui presentat com a candidat, juntament amb un informe que en justifiqui l’elecció, per la Junta Directiva de l’Obra Cultural Balear, per alguna institució insular o local i pels membres del jurat, que estarà format per persones de prestigi de l’àmbit balear. A més, qualsevol persona podrà suggerir candidats a la Junta.

Les diferents categories són les següents:

- Premi Francesc de Borja Moll, destinat a premiar una entitat que s'hagi destacat a les Illes Balears per la seva dedicació a la normalització de la llengua, la cultura o la identitat nacional.

- Premi Josep M. Llompart, destinat a premiar una persona que s'hagi distingit a les Illes Balears per la seva dedicació a la normalització de la llengua, la cultura o la identitat nacional.

- Premi Emili Darder, destinat a premiar una iniciativa o experiència en el camp de l'educació, l'ensenyament o el lleure, i d'una manera especial les que tendeixen a la normalització del català com a llengua vehicular de l'aprenentatge, la renovació pedagògica o l'educació ambiental.

- Premi Bartomeu Oliver, destinat a premiar una activitat cívica (de dinamització cultural, de recuperació lingüística, de revalorització de la cultura popular, etc.) desenvolupada dins un determinat àmbit territorial o social. També es podrà prendre en consideració un treball que contribueixi a la recerca o a un millor coneixement de l'àmbit en qüestió.

- Premi Miquel dels Sants Oliver, destinat a premiar un treball editat durant l’any de la convocatòria, que prengui el passat o el present de les Illes Balears com a camp d’investigació o objecte d’estudi.

- Premi Bartomeu Rosselló-Pòrcel, destinat a premiar una persona o col·lectiu jove que hagi excel·lit en el camp de l'animació cultural, de la investigació (artística, humanística o científica) o de la creació

- Premi Gabriel Alomar, destinat a reconèixer i promoure els estudis, les actuacions i les aportacions en qualsevol àmbit que, atenent el conjunt dels Països Catalans, hagi permès expressar amb tota normalitat la catalanitat de les Balears, i hagi contribuït a conèixer, difondre i respectar aquesta realitat.

-p Pemi Aina Moll i Marquès, destinat a una persona o entitat que s'hagi distingit per dur a terme, des del voluntariat, activitats de promoció, difusió o prestigi de la llengua catalana a qualsevol indret del seu domini lingüístic.