12-O
CiU i PP voten a favor de mantenir la Guŕrdia Civil a Girona

L'alcalde de Girona va fer una defensa aferrissada del cos i de la seva tasca a la ciutat contestant a Carles Bonaventura, víctima de l'Operació Garzón l'any 1992

09/10/2012 Política

Els vots de CiU i PP van impedir que prosperés la moció que va presentar la CUP al ple municipal de dilluns a l'Ajuntament de Girona demanant que el consistori iniciés els tràmits per la retirada de la Guàrdia Civil de la ciutat, mentre que el PSC es va abstenir.

Amb motiu del 12 d'octubre, el text proposava que la ciutat deixés de celebrar aquesta festivitat, i que l'Ajuntament de Girona declinés la invitació per participar en els actes oficials d'aquesta jornada.

La moció la va defensar en nom de la CUP el regidor Carles Bonaventura (Rcat), un dels independentistes que va ser víctima de les tortures de la Guàrdia Civil l'any 1992 en el marc de l'Operació Garzón. Davant de Bonaventura, l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, va fer una defensa aferrissada d'aquest cos i de la seva tasca a la ciutat, com ja havia fet en anteriors ocasions.

El ple també va desestimar mocions sobre educació i sobre ocupació juvenil, i en canvi en va aprovar una contra les darreres mesures imposades pel PP en matèria d'horaris comercials. Una altra de les propostes aprovades per part del ple va ser una declaració institucional de suport a les cooperatives, en què s'especificaven algunes mesures concretes en aquest camp.

Rebuig enèrgic a l'aturada de les obres del tren

El ple de l'Ajuntament de Girona va servir per visualitzar el rebuig que ha generat en amplis sectors de la ciutat la notícia de l'aturada de les obres del projecte ferroviari, anunciada pel govern espanyol a través del pla d'infraestructures del Ministeri de Foment.

Per via d'una moció aprovada conjuntament entre CiU, PSC, CUP i ICV-EUiA, el ple municipal va expressar el seu més "enèrgic rebuig" a l'aturada del projecte, i va aprovar que estudiarà mesures judicials contra els greuges i incompliments de l'Estat respecte a les obres. El text també reconeix el patiment i les molèsties per als veïns, i anuncia la celebració d'una audiència pública sobre el projecte ferroviari per al proper 6 de novembre.

Pregunta sobre l'augment de la pobresa i la polèmica dels contenidors

En l'apartat final, els regidors de la CUP van fer una pregunta sobre l'augment de pobresa i de situacions d'emergència social que es preveu i va fer referència a la mesura aprovada per l'equip de govern d'encadenar els contenidors propers als establiments comercials.

Segons ha explicat Jordi Navarro (CUP), el regidor de Serveis Socials Eduard Berloso va contestar que cap superfície comercial llença menjar i que Girona no té mala imatge, mentre que l'alcalde va convidar la CUP a fer propostes per millorar la imatge de Girona.

La formació també va fer altres preguntes sobre la vida útil del viaducte del tren, sobre aspectes vinculats al dret a decidir i sobre les demandes del jovent de Taialà. La CUP també va demanar explicacions sobre l'exclusió d'algunes entitats del procés d'obtenció de barraques, i va preguntar per la necessitat d'adaptar la ciutat a l'ús de la bicicleta, i algunes demandes del barri de Mas Ramada.

Les darreres preguntes van girar al voltant de l'estat dels polígons de la carretera Barcelona, d'alguns punts de la frontissa de Santa Eugènia i la jornada muncipal sobre residus que està organitzant l'Ajuntament.