Alliberament Nacional
La CUP reclama el marc nacional dels Països Catalans

La formació celebra que la pressió popular hagi obligat el Parlament de Catalunya a moure fitxa, però critica l’ambigüitat de la resolució i el fet que no faci referència als Països Catalans

27/01/2014

La Candidatura d'Unitat Popular (CUP) s’ha posicionat al voltant de la resolució sobre el dret a decidir aprovada ahir a la tarda al Parlament de Catalunya, que havia estat pactada entre els grups de CiU i ERC i que ha acabat comptant, també, amb els vots d’ICV-EUiA i i l’abstenció dels diputats del PSC. La formació ha celebrat que la pressió popular escenificada en les grans mobilitzacions de l’Onze de Setembre hagi estat capaç de situar el debat independentista en un lloc preferent de l’agenda política del Principat, i en aquest sentit considera positiu que el Parlament de Catalunya hagi hagut de moure fitxa i s’hagi posicionat respecte a aquestes demandes.

Quant al contingut de la resolució, però, la CUP s’ha mostrat molt crítica amb el fet que el text aprovat no faci referència en cap moment al marc territorial dels Països Catalans, ni prevegi cap tipus de relació entre els diferents territoris del país a l’hora d’engegar un procés d’independència, la qual cosa, a parer de la CUP, es tracta d’una renúncia inacceptable. La formació ha deixat clar que “el procés de construcció nacional català inclou el conjunt dels territoris dels Països Catalans”, i ha reafirmat el seu compromís de treballar de forma inequívoca per incloure la perspectiva territorial en el debat sobiranista al Principat de Catalunya.

D’altra banda, la CUP ha lamentat l’ambigüitat del text, que segons la formació és ple d’inconcrecions en aspectes clau com ara quin seria l’objecte exacte de la consulta, quin format tindria o si seria vinculant o no. En aquest sentit, la CUP ha alertat del perill que aquesta ambigüitat “deixi via lliure el futur govern de la Generalitat de Catalunya per rebaixar l’abast i les implicacions finals d’aquesta resolució”, i la possibilitat que tot plegat quedi només en una declaració d’intencions. Finalment, la CUP ha fet una crida a “no caure en la trampa de CiU”, i evitar, de totes totes, que pronunciaments com aquest esdevinguin només una manera de rentar la cara al partit de Mas, i amagar els seus acords amb el PP i el malestar generat per la política de retallades aplicada durant la legislatura”.