Consultes independentistes
L'aplec d'Arenys de Munt recorda el tercer aniversari de la primera consulta independentista
17/09/2012 Política

Al voltant de 200 persones han participat diumenge al 3er Aplec per la Independència que s'ha celebrat Arenys de Munt (Maresme) per commemorar el tercer aniversari de la primera consulta independentista. Aquest municipi capdavanter en la consciència independentista ha organitzat aquest acte d'aniversari a l'esplanada del Parc de Can Jalpí, on es  va aixecar el monument per la independència per commemorar la primer consulta municipal sobre la independència que es va celebrar a Catalunya.

L'acte ha comptat amb la presència de diferents personalitats del sobiranisme polític, entre les quals Carme Forcadell, presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), que ha manifestat que "no espera res" de la reunió entre els presidents de la CAC i l'espanyol el proper dijous i ha considerat que es tractarà d'una trobada de "de tràmit", recordant que l'objectiu "és la independència i no el pacte fiscal".

Hi han participat diverses personalitats, a banda de Forcadell, com el diputat per Solidaritat Catalana al Parlament, Uriel Betran, l'actual alcalde d'Arenys de Munt per la CUP Josep M. Ximenis, l'actriu Montserrat Carulla, Víctor Alexander i la cantant Núria Inglès, entre altres.

Al primer aplec d'Arenys de Munt, celebrat el 2010, 20 partits i col·lectius polítics van signar el "Compromís d'Arenys de Munt", en què reclamaven als representants electes del Parlament de la CAC que convoquessin un referèndum vinculant per la independència. Aquest document va ser signat per ERC, Reagrupament, Solidaritat per la Independència, Suma Independència, CUP, Entesa pel Progrés Municipal, Plataforma pel Dret a Decidir, Acte de Sobirania, Bloc Sobiranista Català, CADCI, Centre Sobiranista de les Terres de Ponent, Col·lectiu 1714, Cercle Català de Negocis, Crida per la Terra, Democràcia Catalana, Els Verds-Alternativa Verda, Gent de la Terra, Institut IPECC, Força Catalunya i Estat Català.
 
La primera consulta sobre la independència que es va celebrar Arenys de Munt va tenir lloc el 13 de setembre del 2009 amb un enorme seguiment mediàtic. Els arenyencs van votar sí a la independència de Catalunya amb un 96'40% dels vots emesos a la primera consulta popular que va obrir la revolta de les consultes independentistes. Els resultats de la primera consulta van ser 2569 vots favorables al SÍ, 61 vots al NO, 12 vots nuls i  29 vots en blanc.