Alliberament nacional i social
Castellanos al diari Gara: "Si l'Esquerra Independentista no s'espavila costarà molt avançar cap al socialisme"

"Ens hem de començar a preparar perquè les estructures d'estat d'un partit com CiU ja sabem quines seran"

14/09/2012 Política

Després de la manifestació més multitudinària de la història dels Països Catalans i a favor de la independència, el president de la Generalitat de Catalunya, Artur Mas, ha mogut fitxa formant un discurs favorable a la creació d'"estructures d'estat" i afirmant a Madrid que "Catalunya necessita l'instrument d'un estat".

Davant d'aquest panorama, Carles Castellanos, militant del Moviment de Defensa de la Terra (MDT), creu que el problema no és si el Principat s'independitzarà, "si no si la independència la declararà Convergència o l'esquerra".

I en aquest context considera que tal com estan les coses ho farà Convergència: "Si l'Esquerra Independentista no s'espavila no tindrem un estat com el d'ara, perquè la gent pressionarà perquè canviï, però costarà molt tenir un estat per avançar cap al socialisme". "En canvi, si fossin més protagonistes podrien intervenir més", constata.

"La gent es mou més per simbolismes que per fets polítics"

En una entrevista a títol personal concedida al diari basc Gara i que obre la portada del rotatiu aquest divendres, Castellanos parla del paper que hauria de tenir l'Esquerra Independentista en el procés independentista català afirmant que "el primer que ha de fer és organitzar-se en un organisme polític de masses". "Jo sóc també de l'MDT i defensem que aquesta organització de masses ha de ser la CUP, però tenim moltes dificultats per fer-ho. La gent es mou més per simbolismes que per fets polítics", lamenta.

"Estarem atents perquè CiU no enredi la gent"

Castellanos, implicat a l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) en qualitat de vicepresident, valora els darrers gestos de Mas assenyalant que CiU "no vol perdre impuls" i que "per això parla ja d'anar cap a la independència". I assevera: "No és massa de fiar. Ells estarien d'acord amb una independència que poguessin controlar. Ara tenen una oportunitat perquè estan a dalt de tot i no volen perdre el centre del control polític, però estarem atents perquè no enredin a la gent".

"Les estructures d'estat d'un partit com CiU ja sabem quines seran"

Castellanos recorda que CiU "encara no ha construït un discurs independentista" tot i que el partit conservador ha avançat, en boca del president del Govern, que s'han de començar a crear estructures d'estat, un fet que Castellanos troba "preocupant" perquè "vol dir que ens hem de començar a preparar perquè les estructures d'estat d'un partit com CiU ja sabem quines seran".

L'independentista assegura que "la majoria de l'ANC no és de tendència convergent" sinó que "en el moment de les decisions ens afavoreix a nosaltres, que portem tota la vida a l'independentisme".

En aquest sentit, considera que "la gent també veu que cal anar-se posicionament i crec que ho farà cap a posicions de centreesquerra". Amb tot, remarca que l'ANC "no ho ha de fer tot, va obrint camí però arriba fins on arriba, no és un front polític ni un partit polític". "Els dos eixos clars són la independència i l'altra, que té molta corda, la radicalització democràtica", apunta.

"La nostra lluita rau en aconseguir que els continguts no depenguin de CiU"

L'històric militant independentista insisteix que "la nostra lluita rau en aconseguir que els continguts no depenguin de Convergència". "A ells el que els interessa és el model que hi ha ara, però això no podrà ser, perquè la gent no ho acceptarà, per molt desinformada o despolititzada que estigui", assenyala.

D'altra banda, assegura que la formulació de l'ANC "és que la nació catalana són els Països Catalans" però partint de la base que "els processos no són els mateixos a tot arreu". "El que cal fer és articular, encara que hi hagi qui no farà res per fer-ho. El que cal és respectar és el temps que necessiten, per exemple al País Valencià i les Illes, per fer treball de masses", destaca.