Llibres
Miquel López Crespí aprofundeix en la història personal de Llorenç Villalonga

L'escriptor de sa Pobla ho fa a través de la novel·la "Les vertaderes memòries de Salvador Orlan", la segunda parte de una trilogía sobre l'escriptor de "Bearn"

06/08/2012 Lletres
Portada de la novel·la "Les vertaderes memòries de Salvador Orlan" Portada de la novel·la "Les vertaderes memòries de Salvador Orlan"

La novel·la "Les vertaderes memòries de Salvador Orlan" de Miquel López Crespí publicada per Onada Edicions del País Valencià, forma part d’una trilogia d’obres que ens situen a Mallorca, en temps de la guerra civil, en els mesos més àlgids de la repressió feixista contra el poble, quan l’escriptor Llorenç Villalonga es fa falangista i col·labora activament amb el Movimiento salvador de España. El llibre ha rebut el Premi Vila d'Almassora.

"Les vertaderes memòries de Salvador Orlan" és la segona obra d’aquesta trilogia. La primera es va encetar amb "Una arcàdia feliç" i que suposen la deconstrucció d'un personatge de les lletres mallorquines del segle passat, en Llorenç Villalonga, durant l'esclat de la Guerra Civil.

Segons López Crespí, la primera part va ser més un experiment literari en el qual els personatges de les seves obres es colaven en la seva vida. Ara em cenyeixo més a la persona, explica l'autor. Una novel·la en la qual Vilallonga apareix com un ‘activista destacat’ i en la seva etapa més activa com a membre de la Falange. ‘Els anys en els quals escrivia contra la República i el catalanisme i criticava als autors de l'Escola Mallorquina’, detalla l'autor.

A Crespí, le seduïa novel·lar aquella Palma, l’ambient d’abans de la guerra, la societat que va formar Villalonga. I afirma, "novel·lar tot aquest món polític i cultural era una temptació a la qual no m’he pogut resistir, ho reconec sincerament".