Antiracisme
Mataró impedeix que Josep Anglada participi a Les Santes

L'Ajuntament canvia el protocol perquè el polític xenòfob no pugui assistir a l'acte més institucional de la festa major

21/07/2012 Política

Mataró impedirà que el líder de Plataforma per Catalunya (PxC), Josep Anglada, assisteixi a l'Anada a l'Ofici i Desfilada de Les Santes, l'acte més institucional de la festa major. La portaveu de PXC a Mataró va afirmar que, tal com preveu el protocol, assistiria a l’Anada a l'Ofici, que se celebra el 27 de juliol al migdia, acompanyada d'Anglada.

Aquest divendres però, el govern municipal va anunciar un canvi en el protocol de l'Anada a l'Ofici pel qual es restringeix l'acte a les autoritats, convidats oficials i comparses de la ciutat. El primer tinent d’alcalde i regidor de Cultura, Joaquim Fernàndez, va explicar el canvi en roda de premsa i va assegurar que a l’Anada a Ofici només hi participaran l’alcalde, els regidors de l’Ajuntament i els convidats institucionals, que enguany són el Conseller de Cultura, Ferran Mascarell; quatre diputats del Parlament de Catalunya, i els alcaldes de Premià de Mar, Sant Andreu de Llavaneres i Dosrius.

Fernàndez va dir explícitament que als acompanyants dels electes no se’ls convocarà a l’Ajuntament, sinó que podran anar pel seu compte a la Basílicia, on se’ls reservarà uns bancs perquè puguin assistir a la Missa de Mossèn Blanch. La mateixa norma de separació d’electes i acompanyants servirà per la tornada des de la Basílica fins a l’Ajuntament, coneguda com la Desfilada, i s’aplicarà també per accedir a l’Ajuntament, on posteriorment se celebra la tradicional convidada a les comparses amb motiu de la Festa Major.

Així doncs, l’accés a l’Ajuntament quedarà restringit únicament a les autoritats, els convidats oficials, les comparses i al personal municipal que aquell dia estigui de servei.

La CUP celebra l’exclusió institucional d'Anglada

La CUP ha celebrat que el govern municipal "s’hagi oposat a les exigències de PXC, refusant a convidar-lo institucionalment" i ha acceptat la solució plantejada tot i trobar a faltar "un posicionament polític de rebuig d'Anglada i la seva ideologia xenòfoba i espanyolista".

La formació avisa que vetllarà perquè l’Ajuntament de Mataró, com a institució i d’acord amb el protocol, complexi i impedeixi la presència d'Anglada i també perquè no es tornin a repetir els excessos de l’operatiu policial.

Davant l'anunci de la portaveu de PxC a Mataró de portar Anglada, la CUP va demanar a l'alcalde, Joan Mora, que es declarés Anglada persona non grata a la ciutat per així impedir-ne l'assistència. La formació considera "inacceptable" la pretensió de la formació xenòfoba "d’apropiar-se de la festa major per a finalitats electorals, amb la clara voluntat de trencar la convivència ciutadana".

En aquest sentit, rebutja "la presència d’elements feixistes provocadors durant Les Santes i no volem que es repeteixin els lamentables incidents de l’any passat provocats pel desplegament policial".