Monarquia
El rei d'Espanya rebut a Xile amb crits d'independčncia i assassí d'elefants

El Consell de Defensa de la Patagònia i el grup ecologista Ecosistemes acusen la companyia Endesa de fer donacions milionàries, entre altres, a Cecilia Morel Montes, esposa del President de la República

12/06/2012 Política

Desenes de xilens van rebre el rei espanyol amb estelades i ikurriñas en la seva visita oficial a Xile la setmana passada. Els manifestants protestaven contra la seva presència amb crits d'independència i d'assassí d'elefants, segons dircete!cat que recull una informació del diari xilé  La Nación.

La visita del monarca i la seva comitiva empresarial, encapçalada per Endesa, també ha generat controvèrsia per les acusacions de l’oposició en el sentit que el viatge ha servit per fer “lobby” amb el Govern per afavorir els seus projectes, principalment els d'Endesa amb el projecte Hidroaysén a la Patagònia xilena. Grups d'ecologistes acusen la companyia de realitzar donacions milionàries a familiars del president Piñera.

El diputat del Partit per la Democràcia (PPD), Guillermo Ceroni -que forma part de la Comissió d'Economia al Congrés xilè- va alertar que el motiu del viatge del Rei i la delegació empresarial que l’acompanyava era fer "lobby" amb el Govern per afavorir els seus projectes, sobretot els d’Endesa a la Patagònia xilena.

Els dirigents de la Campanya Patagonia Sense represes es van mostrar indignats davant “l'agressiu i descarat lobby' que està realitzant Endesa, accionista majoritària de la societat HidroAysén, amb el Govern xilé, reunint-se amb diversos ministres, després que el seu soci Colbún recomanés unilateralment la suspensió l'estudi de l'avaluació de la línia de transmissió, fent trontollar la iniciativa. El Consell de Defensa de la Patagònia i el grup ecologista Ecosistemes, que mantenen un enfrontament amb Endesa des de l'any 1997, han acusat la companyia de fer donacions milionàries, entre altres, a la Fundació Integra, presidida per Cecilia Morel Montes, esposa del President de la República, Sebastián Piñera, amb l’objectiu d’accelerar el megaprojecte de represes a la Patagònia xilena. De moment Endesa no ha desmentit les greus acusacions.