Monarquia i corrupció
El Congrés espanyol veta la sol·licitud per investigar la Casa Reial

CiU, PP i PSOE han rescatat la Corona, esquitxada de casos de corrupció i cada cop més desacreditada

06/06/2012 Política
Cartell de la CUP en contra de la monarquia Cartell de la CUP en contra de la monarquia | Autor: CUP

La Mesa del Congrés va rebutjar la petició impulsada pels diputats d'ERC-Rcat i d'ICV-EUiA i representants del grup mixt com el BNG, que s'investigui parlamentàriament la casa reial espanyola, ja que aquesta mesura seria “inconstitucional.”

La corona espanyola, la fórmula del biologisme polític i d'un marc jurídic basat en essències ha estat rescatada de nou pels partits del règim, que històricament han sostingut aquesta insititució anacrònica per apuntalar els seus interessos socials i polítics.

La vicepresidenta de la cambra espanyola, Celia Villalobos (PP), va manifestar públicament que no hi va haver discussió per prendre aquesta decisió antidemocràtica al si de l'òrgan de govern parlamentari, i que la tramitació va quedar rebutjada per unanimitat. Aquesta mesa està formada per cinc membres del PP, tres del PSOE i també un de CiU. Segons Villalboos tots estaven “clarament” d'acord a defensar a ultrança la Corona espanyola.

El consens entre entre els partits del règim va impossibilitar la investigació sobre els reiterats casos de corrupció que esquitxen la corona espanyola i les informacions que posen sobre la taula els nombrosos interrogants sobre la figura del rei espanyol. La petició per aquestes preguntes i aquesta investigació va ser registrada la setmana.

Al Congrés espanyol es demanava la constitució d'una comissió d'investigació i poder realitzar una bateria de preguntes per aclarir les "zones fosques" de la Corona, com ara el finançament desorbitat de la institució o les activitats privades de la família reial, els seus negocis lucratius i les sortides lúdiques dels seus membres, com ara la cacera d'elefants a Botswana.

Així, la Mesa ha decidit declarar com a improcendent aquesta petició, ja que vulneraria la “inviolabilitat de la corona espanyola consagrada a la carta magna espanyola”. Una mesura que ha comptat amb el suport dels partits d'ordre.

En aquest sentit, el representant d'ERC-Rcat va declarar que "CiU, que forma part de la Mesa, serà còmplice de tot el que acabarà sortint d'una casa reial opaca i que dia rere dia demostra que hi ha negocis que s'han d'investigar".